J. Bidenas: po masinės rusų atakos Kongresas turi imtis veiksmų ir padėti Ukrainai | Diena.lt

J. BIDENAS: PO MASINĖS RUSŲ ATAKOS KONGRESAS TURI IMTIS VEIKSMŲ IR PADĖTI UKRAINAI

  • 0

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį pareikalavo, kad Kongresas imtųsi veiksmų ir įveiktų nesutarimus dėl pagalbos siuntimo Ukrainai, sakydamas, kad masinė Rusijos oro ataka rodo, jog Kremlius tikisi sunaikinti provakarietišką šalį.

„Jei Kongresas nesiims skubių veiksmų naujaisiais metais, negalėsime toliau siųsti ginklų ir gyvybiškai svarbių oro gynybos sistemų, reikalingų Ukrainai apsaugoti savo žmones. Kongresas turi imtis veiksmų ir nieko neatidėliodamas veikti“, – teigiama J. Bideno pareiškime.

Ukrainos karinės oro pajėgos kiek anksčiau sakė, kad per šią masinę ataką sunaikinti 114 iš 158 oro taikinių. Ukrainoje penktadienį žuvo mažiausiai 20 žmonių, o dar per šimtą buvo sužeisti.

Tai buvo „didžiausia oro ataka prieš Ukrainą nuo karo pradžios“, sakė J. Bidenas.

JAV prezidentas teigė, kad per šią brutalią ataką buvo panaudotos hipergarsinės raketos.

Jis privalo būti sustabdytas.

„Tai akivaizdus priminimas pasauliui, kad po beveik dvejų metų šio niokojančio karo (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino tikslas nesikeičia. Jis siekia sunaikinti Ukrainą ir pavergti jos žmones. Jis privalo būti sustabdytas“, – sakė J. Bidenas.

Demokratų partijos lyderis sakė, kad amerikiečiai turėtų didžiuotis, jog JAV karinė pagalba padėjo Ukrainai kovoti už laisvę ir nepriklausomybę.

Pasak jo, tai susiję su NATO aljanso ateitimi ir Europos bei Jungtinių Valstijų saugumu: „Kai diktatoriams ir autokratams leidžiama nevaržomai valdyti Europą, didėja rizika, kad Jungtinės Valstijos bus tiesiogiai įtrauktos į šį procesą“.

Kongreso respublikonai blokuoja JAV karinės pagalbos Ukrainai atnaujinimą.

Jungtinių Valstijų vyriausybė trečiadienį paskelbė apie, jos teigimu, paskutinį likusį ginklų paketą, skirtą Ukrainai pagal galiojančius leidimus, kurio vertė siekia 250 mln. dolerių (225,94 mln. eurų). Jei Kongresas nesiims veiksmų, JAV pagalbos ateitis dabar yra miglota.

Baltieji rūmai pranešė, kad J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) penktadienį kalbėjosi su Lenkijos kolega Jaceku Siewiera (Jaceku Severu) apie tai, kad Rusijos raketa praskriejo Lenkijos oro erdve, Maskvai surengus vieną didžiausių raketų atakų prieš Ukrainą.

„J. Sullivanas išreiškė Jungtinių Valstijų solidarumą su Lenkija, mūsų artima NATO sąjungininke“, – sakė Baltieji rūmai.

Gairės: Joe Bidenas, kongresas, pagalba Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS