J. Bidenas sieks 100 mlrd. dolerių paketo Ukrainai, Izraeliui, Taivanui ir JAV pietų sienai | Diena.lt

J. BIDENAS SIEKS 100 MLRD. DOLERIŲ PAKETO UKRAINAI, IZRAELIUI, TAIVANUI IR JAV PIETŲ SIENAI

  • 0

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) prašys Kongreso skirti bendrą 100 mlrd. dolerių (94,5 mlrd. eurų) vertės paketą Ukrainai, Izraeliui, Taivanui ir migracijos krizei JAV ir Meksikos pasienyje sureguliuoti, antradienį naujienų agentūrai AFP sakė su derybomis susipažinęs šaltinis.

Šis prašymas, apie kurį pirmasis pranešė „Bloomberg“ ir kurio Baltieji rūmai dar nepaskelbė, pateiktas Kongresui vis dar neturint pirmininko Atstovų Rūmuose.

Respublikonas Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis) mėnesio pradžioje buvo išverstas iš pirmininko pareigų per istorinį balsavimą, kuriame jo paties respublikonai iš griežtosios dešinės stovyklos kaltino jį dėl virtinės sulaužytų pažadų ir buvo įsiutę dėl jo bendradarbiavimo su demokratais.

Šiuo paketu siekiama suvienyti demokratus, kurie jau kuris laikas siekia papildomos pagalbos Kyjivui, su respublikonais, norinčiais gauti lėšų pietinės šalies sienos kontrolei sugriežtinti.

Antradienį J. Bidenas patikino pagrindinius sąjungininkus, kad JAV toliau teiks karinę pagalbą Ukrainai, nors Baltieji rūmai įspėjo, kad jei respublikonai Kongrese užblokuos naujų lėšų skyrimą, šis srautas po kelių mėnesių nutrūks.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis rugsėjį lankėsi Vašingtone, siekdamas įtikinti respublikonus toliau teikti pagalbą ir padėti jo šaliai apsisaugoti nuo Rusijos invazijos.

Tačiau JAV taip pat spaudžiamos remti savo istorinį sąjungininką Izraelį, kariaujantį su islamistų grupuote „Hamas“. Demokratų daugumos lyderis Senate Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris) antradienį sakė, kad per kelias ateinančias savaites sieks patvirtinti pagalbos paketą Izraeliui.

Anot jo, paketą sudarys karinė, humanitarinė, žvalgybos ir diplomatinė pagalba.

Trečiadienį Senatas taip pat turi svarstyti rezoliuciją, kuria smerkiama „Hamas“, ir spręsti dėl naujo ambasadoriaus Izraelyje patvirtinimo.

Pastaraisiais mėnesiais taip pat padidėjo įtampa dėl Taivano – savivaldžios demokratinės salos, į kurią pretenzijas reiškia Kinija, neatmetanti galimybės ją užgrobti jėga.

Oficiali JAV pozicija šio geopolitinio konflikto klausimu yra dviprasmiška: Jungtinės Valstijos, pripažįstančios tik Pekiną, tiekia ginklus Taivanui jo savigynai. J. Bidenas yra sakęs, kad pritartų JAV pajėgų siuntimui ginti salą.

Baltieji rūmai neatsakė į AFP prašymus pakomentuoti.

Gairės: Joe Bidenas, JAV, parama, karas Ukrainoje, Ukrainai, Izraelis, Taivanas, JAV pietų siena
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS