J. Bidenas ir B. Netanyahu: humanitarinė pagalba ir toliau bus gabenama į Gazos Ruožą | Diena.lt

J. BIDENAS IR B. NETANYAHU: HUMANITARINĖ PAGALBA IR TOLIAU BUS GABENAMA Į GAZOS RUOŽĄ

  • 9

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį, kai Gazos Ruožą iš Egipto pasiekė antrasis humanitarinės pagalbos konvojus, sutarė, kad tokia pagalba bus teikiama ir toliau, pranešė Baltieji rūmai.

„Lyderiai patvirtino, kad dabar ši itin svarbi pagalba į Gazos Ruožą bus teikiama ir toliau“, – sakė Baltieji rūmai po abiejų lyderių pokalbio telefonu.

Šeštadienį pirmieji sunkvežimiai su humanitarine pagalba įvažiavo į karo nuniokotą ir apgultą Gazos Ruožą per Rafacho pasienio punktą iš Egipto.

Anksčiau sekmadienį pranešta, kad į šią teritoriją įvažiavo pirmieji degalus gabenantys sunkvežimiai.

Šiomis atsargomis siekiama šiek tiek padėti palestiniečiams Gazos Ruože, kurį Izraelis blokuoja, atsakydamas į „Hamas“ kovotojų surengtą išpuolį prieš žydų valstybę.

Spalio 7-ąją islamistų grupuotė „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, paėmė daugiau kaip 200 įkaitų ir nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai ir iki šiol žuvo mažiausiai 4 651 palestinietis, daugiausia civiliai gyventojai, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

J. Bidenas su didžiųjų Vakarų valstybių vadovais aptarė Izraelio ir „Hamas“ karą

JAV prezidentas J. Bidenas sekmadienį, Izraeliui intensyviau atakuojant Gazos Ruožą, aptarė su didžiųjų Vakarų valstybių vadovais žydų valstybės ir „Hamas“ karą, pranešė Baltieji rūmai.

J. Bidenas kalbėjosi su Jungtinės Karalystės, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos vadovais, pranešė Baltieji rūmai.

E. Macronas rengiasi vykti į Izraelį derybų su B. Netanyahu

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) antradienį atvyks į Tel Avivą derybų su Izraelio ministru pirmininku B. Netanyahu, sekmadienį pranešė jo biuras.

Septyni Prancūzijos piliečiai vis dar laikomi dingusiais be žinios. Patvirtinta, kad tarp „Hamas“ paimtų įkaitų yra viena prancūzė. E. Macronas sakė, kad kiti šeši asmenys taip pat laikomi įkaitais, tačiau patvirtinimo dar nėra.

Izraelyje su solidarumo vizitais jau lankėsi JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas), Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) ir Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni).

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Šou tikras

Tiekiu ginklus Izraeliui ir tiekiu humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui. Galima, kai pinigų yra. Visaip galima, kodėl gi ne?

Dvi

UTELES NUTARE PASOKT LAMBADA?

Šuda mala

Jokios humanitarines pagalbos jie neteikia ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS