J. Boltonas žada iš Irano „išspausti“ viską, kas įmanoma | Diena.lt

J. BOLTONAS ŽADA IŠ IRANO „IŠSPAUSTI“ VISKĄ, KAS ĮMANOMA

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas antradienį pažadėjo „išspausti“ iš Irano viską, kas įmanoma. Tai jis pareiškė praėjus savaitei po to, kai įsigaliojo naujas šalies sankcijų Iranui paketas.

Prezidentas Donaldas Trumpas gerokai padidino spaudimą Iranui, pasitraukdamas iš tarptautinio susitarimo, kuriuo siekta nutraukti šalies branduolinę programą, ir įvesdamas šaliai vienašales sankcijas.

Teigiama, kad vėliausioji sankcijų porcija – iki šiol griežčiausia. Ja siekiama gerokai sumažinti Iranui gyvybiškai svarbų naftos eksportą bei atkirsti šalies bankus nuo tarptautinio finansų sektoriaus.

Kalbėdamas Singapūre prieš Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikimą, J. Boltonas sakė: „Manome, kad (Irano) vyriausybė patiria realų spaudimą, ir siekiame juos išties stipriai paspausti.„

„Kaip sako britai, spausk juos tol, kol ims skraidyti kauliukai“, – pridūrė J. Boltonas.

„Žadame užtikrinti, kad sankcijos būtų įgyvendinamos gerokai efektyviau“, –pabrėžė jis.

Vašingtono įvestoms nuobaudoms nepritaria likusios branduolinį susitarimą pasirašiusios ir jį išsaugoti siekiančios šalys – Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Kinija ir Rusija.

Jungtinių Tautų (JT) inspektorių teigimu, net ir kylant abejonių dėl susitarimo ateities, Iranas jo vis dar laikosi.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ane?

Tikiu, - tai JAV gali. Iš klestinčios Libijos liko tik griuvėsiai, kodėl to nepadaryti su Iranu? Juk tai taip "demokratiška", juo lab kad tam pritaria ir visi ES vasalai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS