J. Corbynas – britų leiboristus supriešinęs kairiojo sparno lyderis | Diena.lt

J. CORBYNAS – BRITŲ LEIBORISTUS SUPRIEŠINĘS KAIRIOJO SPARNO LYDERIS

  • 0

Socialistas Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas), prieš kurį buvo nusistatę dauguma leiboristų parlamentarų, bet palankiai vertinamas paprastų aktyvistų, šeštadienį buvo perrinktas Didžiosios Britanijos opozicinės Leiboristų partijos lyderiu, tačiau partijai gresia vis neaiškesnė ateitis.

67 metų J.Corbynas partijos lyderiu pirmąkart išrinktas pernai, sugebėjo užsitikrinti didesnį palaikymą ir didele balsų persvara įveikti savo varžovą Oweną Smithą (Oveną Smitą). Jis nugalėjo paprastų partijos narių ir šalininkų dėka, nors didžioji dauguma leiboristų įstatymų leidėjų norėjo, kad J.Corbynas pasitrauktų.

Bendrąja politika nusivylę rinkėjai šį kairiųjų pažiūrų politiką pamėgo dėl prieš sistemą nukreipto požiūrio – jis įsivaizduojamas kaip principingas kovotojas už paprastus žmones.

Tačiau centristinių pažiūrų parlamentarai tvirtina, kad jo politika atsisakyti branduolinio ginklo ir priešintis taupymo programoms niekada nesulauks pakankamai paramos, kad partija galėtų laimėti visuotinius rinkimus.

J.Corbynas ne vieną dešimtmetį buvo paprastas partijos narys, priešinęsis leiboristų politikai, o jo griežtai kairiosios pažiūros buvo seniai nebemadingos, tačiau pernai rugsėjį netikėtai laimėjo partijos vadovybės rinkimus.

Po birželį vykusio referendumo dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, J.Corbyno vadovavimo stiliaus kritika peraugo į atvirą priešiškumą. Kritikų teigimu, J.Corbynas nepakankamai stengėsi išvengti „Brexit“, tačiau atsisakė likti nuošalyje.

Ginčas dėl prieš 116 metų įsteigtos partijos krypties tik pagilėjo, kai mažai žinomas parlamentaras O.Smithas liepą metė jam iššūkį.

Panašu, kad J.Corbynas mėgavosi šia kova – jis įvairiose šalies vietose rengė susitikimus, ir atrodė, kad jam pavyks užsitikrinti dar didesnį pasitikėjimą negu pernai.

Nors ir žadėjo „viską pradėti nuo nulio“, o po partijos vadovo rinkimų žengti tolyn, kai kurie komentatoriai įsitikinę, kad jo priešininkai gali atskilti ir įsteigti priešininkų partiją.

Profsąjungų aktyvistas

J.Corbynas gimė politikų šeimoje. Jo tėvai susipažino, kai per Ispanijos civilinį karą buvo aktyvistai Didžiojoje Britanijoje.

Iki 1983 m., kai buvo išrinktas į Bendruomenių Rūmus, J.Corbynas dirbo profesinėse sąjungose.

Šis politikas toks ištikimas socializmui, kad, kaip teigiama, jo antroji santuoka iširo dėl jo nenoro išsiųsti sūnų į akademinę atranką vykdžiusią mokyklą, o ne į tokią, kuri būtų prieinama visiems.

Šiuo metu jis yra vedęs Laurą Alvarez (Laura Alvares), vadovaujančią kavą iš jos gimtinės Meksikos importuojančiai bendrovei. Be to, šeima augina katiną El Gato (ispaniškai „katinas“).

J.Corbynas neturi automobilio ir po savo rinkimų apygardą Londono šiauriniame Islingtono rajone važinėja dviračiu. Tuose rajonuose šalimais vieni kitų gyvena tiek labiausiai nepasiturintys, tiek turtingiausi Britanijos žmonės.

Jo įvaizdis paprastas: jis nedėvi šiuolaikinių politikų pamėgtų stilingų kostiumų ir šukuosenų, retai ryši kaklaraištį, o laisvalaikiu verda uogienę, dirba sode ir kolekcionuoja kanalizacijos dangčių nuotraukas.

J.Corbynas tvirtina gyvenąs paprastą gyvenimą ir „nesąs turtingas“, nors per metus uždirba 180 tūkst. eurų.

„Nekompetentingas teisuolis“

Leiboristų partijos rezultatai visuomenės apklausose silpni. Pagal juos, jei konservatorė premjerė Theresa May (Tereza Mei) paskelbtų pirmalaikius visuotinius rinkimus, opozicija patirtų triuškinamą pralaimėjimą.

Pasak rugsėjo 15 d. paskelbtų viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Ipsos MORI“ apklausos rezultatų, konservatorius remia 40 proc. respondentų, o leiboristus – 34 proc.

Kritikai dėl to kaltina J.Corbyną, tvirtindami, kad jo nusistatymas prieš karą ir branduolinę energetiką bei palaikymas dideliems mokesčiams ir didelėms biudžeto išlaidoms įstrigo ankstesniame amžiuje.

J.Corbyno rėmėjai tvirtina, kad jis dažnai buvo teisingoje istorijos pusėje – jis aktyviai priešinosi apartheidui Pietų Afrikoje ir Didžiosios Britanijos dalyvavimui 2003 metais prasidėjusiam Irako kare.

J.Corbyno priešinimasis taupymo programoms sulaukė daugelio žmonių pritarimo, o jo vadovavimo metais Leiboristų partijos narių skaičius padvigubėjo ir pasiekė pusę milijono.

„Žmonės J.Corbyną regi kaip naują politikos formą, kur žmonės rūpinasi nepasiturinčiaisiais ir prislėgtaisiais“, – teigė 61 metų leiboristas Philipas Johnas Rosseris (Filipas Džonas Roseris).

Kolegos parlamente skundžiasi jo atsisakymu bendradarbiauti, tačiau kaltina kai kuriuos jo rėmėjus bandymu įbauginti oponentus.

Leiboristų parlamentaras Alanas Johnsonas (Alanas Džonsonas) J.Corbyną naujausiame interviu pavadino „visiškai nekompetentingu“ ir perdėm „teisuolišku“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS