J. Khashoggi nužudymas: nori suderintos Europos pozicijos dėl sankcijų | Diena.lt

J. KHASHOGGI NUŽUDYMAS: NORI SUDERINTOS EUROPOS POZICIJOS DĖL SANKCIJŲ

  • 2

Prancūzijos ir Vokietijos vadovai šeštadienį pareiškė, kad nori „suderintos“ Europos pozicijos dėl sankcijų dėl ginklų pardavimo Saudo Arabijai po  žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymo.

Apie tai po Stambule įvykusio abiejų šalių vadovų susitikimo pranešė Prancūzijos prezidentūra. 

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel „nori Europos lygiu suderinti (poziciją) dėl sankcijų," – sakoma Eliziejaus rūmų pranešime.

Rijadas: žudikai bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn Saudo Arabijoje

Žurnalisto nužudymu įtariami asmenys bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn Saudo Arabijoje, šeštadienį pareiškė šios šalies užsienio reikalų ministras, atsakydamas į Turkijos raginimą išduoti įtariamuosius.

„Dėl ekstradicijos: šie asmenys yra Saudo Arabijos piliečiai. Jie yra sulaikyti Saudo Arabijoje, tyrimas vykdomas Saudo Arabijoje, ir jie bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn Saudo Arabijoje“, – per regiono saugumo forumą Bahreino sostinėje Manamoje pareiškė ministras Adelis al Jubeiras (Adelis Džubeiras).

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) penktadienį paragino Rijadą išduoti 18 Saudo Arabijos piliečių, kuriuos teisėsauga įtaria prisidėjus prie valdžią kritikavusio Saudo Arabijos žurnalisto J. Khashoggi nužudymo šios šalies konsulate Stambule.

Rijadas, beveik tris savaites tvirtinęs, kad nieko nežino apie Khashoggi buvimo vietą, galiausiai pripažino, kad žurnalisto žmogžudystė buvo „tyčinė“, tačiau neigė, kad įtakingasis Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas) yra susijęs su šiuo nusikaltimu.

„Mes tai įveiksime“, – A. al-Jubeiras pareiškė gynybos forume.

„Ši byla, kaip sakiau, yra tiriama. Išsiaiškinsime tiesą. Priversime kaltuosius už tai atsakyti. Be to, sukursime mechanizmus, kad tai nepasikartotų ateityje“, – sakė jis.

Kadaise Saudo Arabijos karališkosios šeimos aplinkoje sukęsis J. Khashoggi prarado karališkųjų asmenų palankumą, kai Mohammedas bin Salmanas pernai buvo paskelbtas sosto įpėdiniu.

Žurnalistas išvyko į Jungtines Valstijas ir rašė straipsnius princą dažnai kritikavusiam laikraščiui „The Washington Post“.

J. Khashoggi paskutinį kartą matė įeinantį į Saudo Arabijos konsulatą Stambule spalio 2 dieną. Vyras ketino susitvarkyti dokumentus, reikalingus santuokai su Turkijos pilietybę turinčia sužadėtine Hatice Cengiz (Chatidže Džengiz).

Moteris pareikalavo nubausti visus su sutuoktinio žmogžudyste susijusios asmenis „nuo aukščiausio iki žemiausio lygio“.

Pentagono vadovas:  nužudymas kelia grėsmę regiono saugumui

Pentagono vadovas Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) šeštadienį perspėjo arabų lyderius, kad Saudo Arabijos žurnalisto nužudymas karalystės konsulate Stambule „turi kelti susirūpinimą mums visiems“ ir kelia pavojų stabilumui Viduriniuose Rytuose.

Jungtinės Valstijos „netoleruoja tokio pobūdžio negailestingų veiksmų siekiant smurtu nutildyti poną Khashoggi, žurnalistą“, – J. Mattisas sakė per susitikimą Bahreino sostinėje Manamoje.

„Bet kurios valstybės nesugebėjimas laikytis tarptautinių normų ir įstatymų viršenybės kelia pavojų regiono stabilumui tuo metu, kai jo labiausiai reikia“, – perspėjo jis.

Ketvirtadienį Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorė Gina Haspel (Džina Haspel) informavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) apie pažangą tiriant šią bylą po savo viešnagės Turkijoje.

Kaip praneša Turkijos vyriausybę palaikanti žiniasklaida, žvalgybos pareigūnai supažindino G. Haspel su vaizdo ir garso įrašais, susijusiais su J. Khashoggi, pastaruoju metu gyvenusio Jungtinėse Valstijose ir bendradarbiavusio su laikraščiu „The Washington Post“, nužudymu konsulate.

Žurnalisto nužudymas išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą ir pablogino santykius su Rijadu, nors Vašingtonas tikisi, kad Saudo Arabija gali padėti atsverti Teherano įtaką Viduriniuose Rytuose.

Princas Mohammedas, faktinis karalystės vadovas, pasmerkė šį „atgrasų“ nužudymą ir neigė esąs kaip nors su juo susijęs. Karalystės vadovybė dėl šio incidento kaltę vertė žemesnio rango pavaldiniams.

D. Trumpas savo ruožtu sakė, kad šis nužudymas yra „vienas prasčiausių mėginimų nuslėpti nusikaltimą per visą istoriją“.

Vašingtonas antradienį vakare atšaukė vizas keliems Saudo Arabijos piliečiams. Trečiadienį jo pavyzdžiu pasekė Didžioji Britanija.

J. Mattisas perspėjo, kad bus imtasi ir kitų priemonių.

„Toliau laikysimės mūsų „dvilypio imperatyvo“, kaip jį apibrėžia valstybės sekretorius (Mike'as) Pompeo (Maikas Pompėjas) – ginti Ameriką ir patraukti atsakomybėn atsakinguosius už šią žmogžudystę“, – jis sakė forumo dalyviams.

„Mūsų valstybės sekretorius jau atšaukė vizų ir imsis papildomų priemonių“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

manau

Nudvėsusio asilo ausis gaus Lenkija, o ne reparacijas.

Gėda

Europa kaip visada "apsišyko", laukia malonės iš JAV. Nes pamiršo apie ES vertybes, kai procese JAV ir jų piniginė nauda. Juk JAV finansiniai interesai svarbiau už žurnalisto gyvybę. Rusus užpuolė be įrodymų pagal britų melagingą "highly likely"

SUSIJUSIOS NAUJIENOS