Japonijoje kaitros banga kelia pavojų garsiam Cukidžio tunų aukcionui | Diena.lt

JAPONIJOJE KAITROS BANGA KELIA PAVOJŲ GARSIAM CUKIDŽIO TUNŲ AUKCIONUI

  • 0

Japonija apėmus kaitros bangai garsiojo Cukidžio tunų aukciono Tokijuje prekiautojai baiminasi, kad senstančio turgaus oro kondicionavimo sistemos nesugebės palaikyti tinkamos temperatūros.

Planuojama, kad vėliau šiais metais prastos būklės Cukidžio žuvies turgus bus perkeltas į naują šiuolaikišką kompleksą.

Tačiau kol kas urmo prekybininkai priversti imtis improvizuotų priemonių – pavyzdžiui, savo vertingas prekes laiko sunkvežimiuose šaldytuvuose ir į turgaus patalpas perkelia tik prieš pat aukcioną.

„Negalime pakeisti senstančių oro kondicionierių, nes labai greitai persikelsime, bet dabar taip karšta, kad tampa sunku sumažinti temperatūrą“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas turgaus administracijos darbuotojas.

Patalpose, kur vyksta aukcionas, paprastai palaikoma 15 laipsnių Celsijaus temperatūra, kad itin brangūs tunai per greitai neatšiltų. Tačiau dėl karščių bangos liepą oras viduje kai kada įšildavo iki 20 laipsnių, sakė pareigūnas.

Kad išlaikytų žuvį šviežią, prekiautojai laiko uždarę aukciono sandėlio duris, iki pardavimo laiko žuvis šaldomose sunkvežimių priekabose, o parduotus tunus iškart uždengia apklotais.

„Prekiautojai deda visas pastangas, kad tunai neatitirptų“, – sakė turgaus atstovas.

Jau ilgiau kaip 80 metų veikiantis Cukidžio žuvies turgus spalio 11-ąją turėtų persikelti į buvusį dujų fabriką Tojosu rajone.

Dabartiniame didžiausio pasaulyje žuvies turgaus komplekse, pritraukiančiame daug turistų, veikia daug restoranų ir krautuvėlių.

Turgų perkelti planuojama jau daug metų. Iš pradžių planuota, kad tai bus padaryta 2016 metais, bet šis žingsnis buvo kelis kartus atidėtas dėl įvairių priežasčių – pavyzdžiui, nustačius, kad Tojosu komplekso gruntas yra užterštas toksiškomis medžiagomis.

1935 metais atidarytas Cukidžio žuvies turgus garsėja paryčiais rengiamais tunų aukcionais. Pernai per paskutinį naujametinį aukcioną viena žuvis buvo parduota už daugiau kaip 320 tūkst. JAV dolerių (279 tūkst. eurų dabartiniu kursu).

Praeitą mėnesį Japonijoje karščių banga pareikalavo 119 žmonių gyvybių, o dar beveik 50 tūkst. buvo hospitalizuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS