Japonijos įstatymų leidėjai apsilankė prieštaringai vertinamoje šventykloje | Diena.lt

JAPONIJOS ĮSTATYMŲ LEIDĖJAI APSILANKĖ PRIEŠTARINGAI VERTINAMOJE ŠVENTYKLOJE

  • 0

Kelios dešimtys Japonijos įstatymų leidėjų antradienį apsilankė prieštaringai vertinamoje karo šventykloje, o šį žingsnį pasmerkė Kinija ir Pietų Korėja, laikančios tokį elgesį skausmingu Tokijo militaristinės praeities priminimu.

85 politikų grupė atvyko į Tokijo centre esančią Jasukunio šventyklą prasidėjus keturių dienų rudens šventei. Dar nėra aišku, ar tarp jų buvo nors vienas ministrų kabineto narys.

Įstatymų leidėjai vilkintys tamsiais kostiumais, lydimi dvasininkų, nusilenkė prie slenksčio ir įėjo į pagrindinį šventyklos pastatą pasimelsti už japonus, žuvusius per karus.

Šis vizitas įvyko kitą dieną po to, kai konservatyvių pažiūrų premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė), kai kurių kritikuojamas dėl revizionizmo, pasiuntė ritualinę dovaną šiai šventyklai, tačiau nuo apsilankymo joje susilaikė.

Jasukunio šventykloje pagerbiami milijonai karuose žuvusių japonų, tarp jų – kai kurie aukšto rango kariškiai ir politikos veikėjai, nuteisti už sunkius nusikaltimus po Japonijos pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare.

Ši šventykla ištisus dešimtmečius yra kritikos taikinys šalims, kurios nukentėjo nuo Japonijos kolonializmo ir agresijos pirmojoje 20-ojo amžiaus pusėje. Tarp tų šalių yra Kinija ir abi Korėjos.

Aukšto rango Japonijos politikų piligriminės kelionės į šią karo šventyklą nuolat piktina Pekiną ir Seulą. Dar prieštaringiau vertinamas šalia šventyklos esantis muziejus, kuriame Japonija vaizduojama kaip nuvilta Azijos išvaduotoja ir karo auka.

Sh.Abe ir kiti nacionalistai sako, kad Jasukunio šventykla tėra vieta, kurioje pagerbiami kritę kariai, ir lygina ją su Arlingtono nacionalinėmis kapinėmis Jungtinėse Valstijose.

„Kiekviena šalis atiduoda pagarbą žmonėms, kurie žuvo dėl savo tėvynės“, – žurnalistams antradienį sakė Jasukunyje apsilankiusiai parlamento narių grupei vadovavęs Hidehisa Otsuji (Hidehisa Ocudžis).

Pirmadienį Pekine Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying (Hua Čunjing) paragino Japoniją „apmąstyti savo agresyvią istoriją ir imtis konkrečių veiksmų, kad būtų susigrąžintas jos kaimynių Azijoje ir tarptautinės bendrijos pasitikėjimas“.

Sh.Abe čia apsilankė 2013 metų gruodį, paminėdamas pirmuosius savo metus valdžioje, bet ši jo piligriminė kelionė papiktino Pekiną ir Seulą, ir išprovokavo artimų sąjungininkų amerikiečių priekaištus, kad Vašingtonas yra „nusivylęs“.

Vėliau premjeras susilaikydavo nuo apsilankymų Jasukunio šventykloje ir vietoje to nusiųsdavo ritualines aukas.

GALERIJA

  • Japonijos įstatymų leidėjai apsilankė prieštaringai vertinamoje šventykloje
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS