Japonijos premjeras dėl lėšų panaudojimo skandalo prarado dvi ministres | Diena.lt

JAPONIJOS PREMJERAS DĖL LĖŠŲ PANAUDOJIMO SKANDALO PRARADO DVI MINISTRES

  • 0

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) pirmadienį patyrė rimtą nesėkmę – dėl įtariamų netinkamu politinei veiklai skirtų lėšų panaudojimu atsistatydino dvi jo ministrės.

Šis atsistatydinimas sudavė smūgį premjero skelbiamam vajui dėl reformos lyčių lygybės srityje.

Pramonės ministrė Yuko Obuchi (Juko Obuči) ir teisingumo ministrė Midori Matsushima (Midori Macušima) suklupo kelios dienos po to, kai pasigirdo įtarimai, kad jos netinkamai leido pinigus bandydamos, kaip teigia oponentai, pirkti balsus.

Joms pasitraukus ministrų kabinete liko trys moterys. Rugsėjį premjeras pertvarkydamas vyriausybę pelnė daug pagyrų, kai moterims buvo patikėti penki svarbūs postai – daugiausiai per visą šalies istoriją.

„Esu tas žmogus, kuris jas paskyrė. Kaip premjeras prisiimu už tai atsakomybę ir labai atsiprašau dėl šios situacijos“, – sakė premjeras žurnalistams ir pridūrė, kad artimiausiomis dienomis paskirs naujus ministrus.

Dviejų ministrių atsistatydinimas yra pirmoji rimta problema premjerui, kuris į valdžią atėjo 2012 metų gruodį, užbaigdamas periodą, kai vyriausybės vadovai keisdavosi kasmet.

Nors komentatoriai paprastai sutinka, kad tai nebus Sh.Abe, kuris siekia išjudinti Japonijos ekonomiką, pabaiga, bet perspėja, kad dabar jis yra pažeidžiamas.

„Tai pirmas rimtas Abe suklupimas“, – sakė Tokijo universiteto „Nihon“ politologijos profesorius Tomoaki Iwai (Tomoakis Ivajus).

„Dėl šių dviejų atsistatydinimų pritarimas jam tikriausiai mažės ir Abe jaus spaudimą, – sakė jis. – Jei jis kartos panašias klaidas, tai bus lemiamas smūgis jo administracijai“.

Y.Obuchi, kuri tęsia savo tėvo, buvusio premjero, dinastiją, buvo naujas, jaunatviškas veidas aukščiausiuose valdžios ešelonuose, kuriuose paprastai dominuoja vyresnio amžiaus vyrai.

Tikėtasi, kad pasitelkus šios politikės – šeimai atsidavusios dviejų vaikų motinos – įvaizdį bus lengviau įtikinti skeptiškai nusiteikusią šalies visuomenę, kad Japonija turėtų vėl įjungti savo atominius reaktorius.

Tačiau jos iškilimas, kaip pranešama, suerzino politikus vyrus, kurie jautė, kad nors lojaliai tarnavo galiniuose suoluose, juos aplenkė jauna moteris, turinti mažai darbo ministrų kabinete patirties.

Subsidijuoti apsilankymai teatre

Jos pozicijos ėmė klibėti praėjusią savaitę, kai pasirodė pranešimai, kad ji politines lėšas leido makiažui ir aksesuarams, kurie buvo dovanos šalininkams.

Po to pasirodė pranešimai, kad ji subsidijavo rinkėjų iš savo kaimiškosios apygardos apsilankymus teatre.

Šie teiginiai dėl dešimčių milijonų jenų (šimtų tūkstančių dolerių) per kelerius metus, buvo įvertinti kaip bandymo pirkti balsus įrodymas.

„Man, kaip ekonomikos, prekybos ir pramonės ministrei, neleistina, kad ekonomikos ir energetikos politika strigtų dėl mano pačios problemų“, – sakė ji spaudos konferencijoje, kurią tiesiogiai transliavo keli televizijos kanalai.

„Atsistatydinsiu ir susitelksiu į tyrimą dėl to, kuo buvo suabejota“, – sakė ji žurnalistams po 30 minučių trukusio susitikimo su Sh.Abe.

M.Matsushima buvo kritikuojama dėl įtarimų, kad dalijo pigias vėduokles su užrašytu jos vardu ir nuotrauka. Pasak oponentų, tai dar vienas bandymo pirkti paramą pavyzdys.
Viena tų vėduoklių pirmadienį buvo pardavinėjama viename interneto aukcione, kur kaina už ją pasiekė 2 100 jenų (20 dolerių).

Skandalai dėl pinigų nėra neįprasti Japonijos politikoje, kur karaliauja užmaskuotas papirkinėjimas, o taisyklės dėl išlaidų yra linkusios į tam tikrą neaiškumą ir draudžia kone vien tik akivaizdžius kyšius ir balsų pirkimą.

Penkių moterų paskyrimas į ministrų kabinetą buvo laikomas dalimi Sh.Abe pastangų stiprinti moterų vaidmenį visuomenėje. Tai laikoma gyvybiškai svarbiu dalyku siekiant užkamšyti darbo jėgos skyles ir pasinaudoti šiuo metu nenaudojamais talentais.

Paklausta, ar jos santykinė jaunystė ir lytis galėjo suvaidinti vaidmenį kylant šiam skandalui, Y.Obuchi su tuo nesutiko.

„Tik dabar sužinojau, kad šis reikalas gali būti matomas tokioje šviesoje“, – sakė ji.

Antras pagal rangą Sh.Abe valdančiojoje Liberalų demokratų partijoje pareigūnas, generalinis sekretorius Sadakazu Tanigaki (Sadakadzus Tanigakis) anksčiau sakė, kad Y.Obuchi atsistatydinimas yra „itin apgailestaujamas“.

„Kadangi p.Obuchi buvo moterų, vaidinančių aktyvų vaidmenį, simbolis, galvoju, kad bus padaryta žala (vyriausybei)“, – žurnalistams sakė S.Tanigaki.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS