Japonijos premjeras išvyko į Europą aptarti saugumo ir prekybos reikalų | Diena.lt

JAPONIJOS PREMJERAS IŠVYKO Į EUROPĄ APTARTI SAUGUMO IR PREKYBOS REIKALŲ

  • 0

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė) išvyko į Europą keturių dienų vizito, vildamasis aptarti saugumo klausimus ir siekti pažangos prekyboje, kai įtampą regione kelia vis naujesnės grėsmės iš Šiaurės Korėjos.

Premjero Sh.Abe vizitas į Vokietiją, Prancūziją, Belgiją ir Italiją surengtas po JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono (Rekso Tilersono) apsilankymo Tokijuje, kur kalbėta apie Šiaurės Korėjos branduolines ir raketų grėsmes. JAV diplomatijos vadovas po Tokijo dar lankėsi Seule ir Pekine.

Japoniją erzina raketų bandymai Šiaurės Korėjoje nuo 1998 metų, kai nieko neperspėjęs Pchenjanas paleido vidutinio nuotolio balistinę raketą, nuskriejusią virš šiaurinės Japonijos teritorijos į vakarinę Ramiojo vandenyno dalį.

Raketų technikos tobulinimas Šiaurės Korėjoje vis labiau intensyvėja. Nuo praėjusių metų paleistos raketos krenta vis arčiau Japonijos krantų: trys iš keturių anksčiau šį mėnesį paleistų raketų nukrito Japonijos jūroje ties Akitos prefektūra.

„Noriu atvirai apsikeisti nuomonėmis su grupės G-7 vadovais“, – sakė Sh.Abe žurnalistams Tokijo oro uoste prieš išvykdamas.

„Tikimės glaudaus bendradarbiavimo su Europos Sąjunga tarptautinei bendruomenei rūpimais klausimais, tarp jų – ir problemos dėl Šiaurės Korėjos, ir laisvoji prekyba“, – pridūrė jis.

Sh.Abe kelionių tvarkaraštyje numatytas apsilankymas technologijų parodoje CeBIT Hanoveryje, – susitikimas su Vokietijos kanclere Angela Merkel, o vėliau – su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu) Paryžiuje.

Dar planuotos derybos su Europos Komisijos vadovu Jean-Claude Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) ir neseniai perrinktu Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldo Tusku Briuselyje, kai ES siekia galutinai suderinti laisvosios prekybos sutartį su Tokiju šiais metais.

Japonijos premjeras namo grįš trečiadienį po susitikimo su Italijos ministru pirmininku Paolo Gentiloni (Paolu Džentiloniu), pirmininkaujančiu šiemet septynių industrinių valstybių grupei G-7.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS