Japonijos premjeras su D. Trumpu tikisi išbandyti golfo diplomatiją | Diena.lt

JAPONIJOS PREMJERAS SU D. TRUMPU TIKISI IŠBANDYTI GOLFO DIPLOMATIJĄ

  • 0

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė), vėliau šią savaitę atvyksiantis į Jungtines Valstijas, tikisi išsklaidyti įtampą tarp Vašingtono ir Tokijo žaisdamas golfą su prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Po oficialaus jųdviejų susitikimo Vašingtone japonų lyderis, kaip planuojama, išskris su D.Trumpu prezidentiniu lėktuvu „Air Force One“ į Floridą, kur jiedu bendraus neformalioje aplinkoje.

Žaisdamas golfą Sh.Abe taip pat turės galimybę išvengti nepatogių momentų, su kuriais kiti pasaulio lyderiai jau susidūrė bendraudami su ekscentrišku naujuoju JAV vadovu.

„Iki šiol Trump apibūdindavo Japoniją kaip įsivaizduojamą priešą“, – sakė Tokijo universiteto JAV politikos ekspertas Fumiaki Kubo (Fumiakis Kubas).

Sumanymas surengti asmeninį susitikimą „yra geriau negu bartis telefonu“, pridūrė jis, aiškiai turėdamas omenyje įtemptą pokalbį tarp D.Trumpo ir Australijos premjero Malcolmo Turnbullo (Malkolmo Ternbalo) – pasak kai kurių šaltinių, šiurkščiai nutrauktą.

„Skrendant „Air Force One“ neįmanoma išvengti pokalbio padedant telefono ragelį“, – pažymėjo F.Kubo ir pridūrė, kad Sh.Abe turės galimybę supažindinti D.Trumpą su JAV ir Japonijos ryšių pagrindiniais faktais.

Per daugiau kaip septynis dešimtmečius po pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare Japonija tapo ištikima Jungtinių Valstijų sąjungininke.

Japonijoje šiuo metu laikoma 47 tūkst. JAV karių. Jie prisideda prie priimančios šalies gynybos, o Vašingtonas gali naudotis neįkainojamomis priešakinėmis pozicijomis Rytų Azijoje savo interesams apsaugoti.

Abi šalis sieja itin svarbūs prekybos ryšiai: metinė dvišalė prekių ir paslaugų apyvarta vertinama maždaug 200 mlrd. JAV dolerių.

Vis dėlto D.Trumpo neįprasta rinkimų kampanija iš dalies buvo pagrįsta pažadu, kad bus iš naujo peržiūrėti Amerikos ryšiai tiek su draugais, tiek su priešais.

Buvęs televizijos realybės šou žvaigždė, kalbėdamasis su verslo lyderiais, peikė Japoniją, esą dirbtinai palaikančią žemą jenos kursą. D.Trumpas priskiria Japoniją prie grupės kitų šalių, esą „išnaudojančių“ ryšius su JAV.

„Draugiška valstybė“

Japonijos bendrovės taip pat pajuto D.Trumpo nepasitenkinimą, kai D.Trumpas savo „Twitter“ žinutėmis išpeikė automobilių gamybos milžinę „Toyota“ dėl planų pasistatyti gamyklą Meksikoje.

Ko gera, daugeliui japonų didžiausią nerimą kelia per rinkimų kampaniją išsakytas D.Trumpo pareiškimas, kad Tokijas nepakankamai finansiškai prisideda prie didelio JAV kontingento išlaikymo. Jis užsiminė galintis išvesti Amerikos karius ir sakė, kad Japonijai reikėtų susikurti savo branduolinį arsenalą.

Tokijui šie pareiškimai sukėlė didelį susirūpinimą, juolab kai Šiaurės Korėja išlieka neprognozuojama, o Kinija atrodo vis labiau nusiteikusi aktyviai ginti savo teritorines ir kitokias pretenzijas regione.

Nors Sh.Abe, laikomas politiniu „vanagu“, dėjo pastangas sustiprinti savo šalies kariuomenę, bet premjeras ir jo šalininkai žino, kad JAV kontingento išvedimas pablogintų padėtį Rytų Azijoje ir padarytų Japoniją pažeidžiamą.

Iškart po netikėtos D.Trumpo pergalės rinkimuose pernai lapkritį Sh.Abe nuvyko į Niujorką ir tapo pirmuoju pasaulio lyderiu, susitikusiu su išrinktuoju prezidentu.

Atrodė, kad tas susitikimas auksu tviskančiuose D.Trumpo apartamentuose jo dangoraižyje Manhatane buvo sėkmingas.

Sh.Abe padovanojo D.Trumpui golfo lazdą, esą kainuojančią 4,5 tūkst. dolerių, taip pat susitiko su jo dukra Ivanka ir žentu Jaredu Kushneriu (Džaredu Kušneriu), kurie abu laikomi svarbiai tarpininkais prieigai prie prezidento.

Deja, premjeras tikriausiai liko nuviltas, jeigu tikėjosi gauti betarpiškos grąžos iš šios „investicijos“.

Praėjus kelioms dienoms nuo Ovaliojo kabineto perėmimo D.Trumpas nutraukė JAV dalyvavimą Ramiojo vandenyno partnerystėje (TPP) – sudėtingoje laisvosios prekybos sutartyje, į kurią Sh.Abe yra investavęs didelį politinį kapitalą.

D.Trumpas šiuo savo žingsniu išpildė savo rinkimų kampanijos pažadą, bet sąjungininkai Azijoje buvo nuvilti, nes TPP buvo JAV įsipareigojimų šiam regionui ekonominis garantas.

Vis dėlto Sh.Abe stengėsi pataisyti padėtį ir vengė komentuoti kai kuriuos kontroversiškus D.Trumpo sprendimus, nors daugelis kitų sąjungininkų, tarp jų Vokietija, atvirai peikė didelio atgarsio sulaukusį prezidento sprendimą uždrausti pabėgėliams atvykti į Jungtines Valstijas.

Be to, vasario 10-ąją Vašingtone oficialiai su D.Trumpu susitiksiantis Sh.Abe atveš dovanų: ekonominio bendradarbiavimo paketą, pagal kurį, kaip pranešama, Jungtinėse Valstijose planuojama sukurti 700 tūkst. darbo vietų, japonams investuojant į Amerikos infrastruktūrą.

Pastangos pademonstruoti palaikymą JAV darbo vietų kūrimo programai, vienam iš svarbiausių prezidento rinkimų kampanijos punktų, yra „dalis Japonijos pastangų paaiškinti Trumpui, kad ji yra draugiška valstybė“ ne vien saugumo, bet ir ekonomikos srityje, sakė Nacionalinio pažangiųjų politikos studijų instituto politologijos profesorius Mikitaka Masuyama (Mikitaka Masujama).

Kad it kokių ekonominių argumentų turėtų Tokijas, galimybė pabūti su šiuo verslo pasauliui artimiausiu JAV prezidentu golfo aikštyne gali suteikti Sh.Abe geriausią galimybę sutvirtinti abiejų šalių ryšius.

D.Trumpas irgi sutinka su šia nuomone.

„Apie golfą galima pasakyti vieną dalyką: golfo aikštėje žmogų pažįsti geriau negu su juo pietaudamas“, – prezidentas sakė JAV radijui „Westwood One Sports“.

„Mums bus labai smagu“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS