JAV: Kinija padeda Rusijai vykdyti didžiausią karinę plėtrą nuo sovietinių laikų | Diena.lt

JAV: KINIJA PADEDA RUSIJAI VYKDYTI DIDŽIAUSIĄ KARINĘ PLĖTRĄ NUO SOVIETINIŲ LAIKŲ

  • 0

JAV pareigūnai penktadienį pareiškė, kad Kinija padeda Rusijai vykdyti didžiausią karinę plėtrą nuo sovietinių laikų.

Pareigūnai tikisi, kad žvalgybinės informacijos paskelbimas paskatins Europos sąjungininkus spausti Kiniją, Vokietijos kancleriui Olafui Scholzui (Olafui Šolcui) šį savaitgalį vykstant į Pekiną, o Italijoje kitą savaitę vyksiant Didžiojo septyneto (G-7) grupės užsienio reikalų ministrų susitikimui.

Pristatydami JAV žvalgybines išvadas, pareigūnai teigė, kad Kinija padeda Rusijai įvairiose srityse, įskaitant bendrą dronų gamybą, kosmoso pajėgumus ir balistinių raketų gamybai svarbių medžiagų apdirbimo mašinų eksportą.

Kinija yra vienas pagrindinių veiksnių, padedančių atgaivinti Rusijos gynybos pramonės bazę, kuri prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą patyrė didelių sunkumų, žurnalistams sakė vienas su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs aukšto rango JAV pareigūnas.

Pasak jo, „Rusija vykdo ambicingiausią gynybos plėtrą nuo sovietinių laikų ir greičiau, nei manėme šio konflikto pradžioje“.

„Mūsų nuomone, vienas iš labiausiai žaidimo taisykles keičiančių žingsnių, kurių šiuo metu galėtume imtis siekiant paremti Ukrainą, yra įtikinti KLR (Kinijos Liaudies Respubliką) nustoti padėti Rusijai atkūrinėti savo karinę pramoninę bazę“, – sakė pareigūnas.

„Rusija be KLR indėlio sunkiai palaikytų savo karo veiksmus“, – pridūrė jis.

JAV pareigūnai nurodė, kad Kinija suteikė daugiau nei 70 proc. iš 900 mln. dolerių (843,4 mln. eurų) vertės medžiagų apdirbimo mašinų, kurias Rusija importavo 2023-ųjų paskutinį ketvirtį. Jos, tikėtina, naudojamos balistinėms raketoms gaminti.

Rusija vykdo ambicingiausią gynybos plėtrą nuo sovietinių laikų ir greičiau, nei manėme šio konflikto pradžioje.

Jie taip pat teigė, kad 90 proc. Rusijos importuojamos mikroelektronikos, naudojamos raketoms, tankams ir orlaiviams gaminti, praėjusiais metais buvo importuojama iš Kinijos.

Spręs susirūpinimą keliančius klausimus

Jungtinės Valstijos ne kartą įspėjo Kiniją neremti Rusijos. Tiek Kinijos, tiek JAV pareigūnai teigia, kad Pekinas vengia tiesiogiai tiekti ginklus Maskvai, kuri, norėdama papildyti ginklų atsargas, kreipiasi į Šiaurės Korėją ir Iraną, kuriems taikomos griežtos sankcijos.

Amerikiečių pareigūnų teigimu, Kinija vietoj to susitelkė į neva nekarinės paskirties medžiagų siuntimą.

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija tikisi, kad Europos didžiosios valstybės gali įtikinti Kiniją, susiduriančią su ekonominiais sunkumais ir jautriai reaguojančią į su prekyba susijusį spaudimą.

Tikimasi, kad valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), susitikęs su aukščiausio rango diplomatais G-7 derybose Kapryje, Italijoje, pateiks argumentus dėl Kinijos ryšių su Rusija.

Ateinančiomis savaitėmis jis taip pat planuoja vizitą į Kiniją, po to, kai ten apsilankė iždo sekretorė Janet Yellen (Džanet Jelen).

Administracija tikisi, kad toks dialogas, įskaitant neseniai įvykusį J. Bideno ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) pokalbį telefonu, padės sumažinti įtampą tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų, tačiau JAV pareigūnai pabrėžė, kad jie vis tiek spręs susirūpinimą keliančius klausimus.

J. Bideno administracijos aukščiausio rango pareigūnas Azijos reikalams Kurtas Campbellas (Kurtas Kempbelas) šią savaitę pareiškė, kad Europos stabilumas istoriškai yra svarbiausias Jungtinių Valstijų interesas ir kad jos laikys Kiniją atsakinga, jei Rusija pasieks laimėjimų.

Ukrainos pajėgoms, kurioms trūksta amunicijos, darosi vis sunkiau mūšio lauke, o Jungtinės Valstijos dėl aklavietės respublikonų vadovaujamuose Atstovų Rūmuose vis dar nepatvirtino naujo pagalbos paketo.

Gairės: Rusija, Kinija, karinė plėtra, ginklai, karas Ukrainoje, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS