JAV Kongresas paskelbė naujų sankcijų Rusijai projektą | Diena.lt

JAV KONGRESAS PASKELBĖ NAUJŲ SANKCIJŲ RUSIJAI PROJEKTĄ

  • 0

JAV Kongresas trečiadienį savo tinklalapyje paskelbė atnaujintą įstatymo projektą, numatantį papildomas sankcijas Rusijai.

Amerikos saugumo gynimo nuo Kremliaus agresijos įstatymo (Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2019, DASKA) projekto autoriai yra respublikonai senatoriai Lindsay Grahamas (Lindsis Grejemas) ir Cory Gardner (Kori Gardner), taip pat demokratai Robertas Menendezas (Robertas Menendesas), Benas Cardinas (Benas Kardinas) ir Cynthia Shaheen (Sintija Šahin).

Apie šio projekto pateikimą buvo pranešta vasario 13 dieną, o jo pagrindinės nuostatos buvo žinomos prieš paskelbiant dokumento tekstą.

Be kita ko, projekto autoriai siūlo uždrausti atlikti sandorius su naujomis Rusijos vyriausybės obligacijomis, kurių apyvartos terminas ilgesnis kaip 14 dienų. Šis draudimas pradėtų veikti praėjus 90 dienų po įstatymo įsigaliojimo.

Sankcijos taip pat turėtų būti taikomos Rusijos finansų institucijos, JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vertinimu, vienaip ar kitaip palaikiusios „Rusijos vyriausybės kišimąsi į demokratines procedūras arba rinkimus bet kurioje šalyje už Rusijos Federacijos ribų“.

Senatoriai taip pat siūlo suvaržyti investicijas į Rusijos suskystintų dujų projektus užsienyje. Ketinama uždrausti investuoti į projektus, kurių vertė didesnė kaip 1 mln. JAV dolerių (apie 879 mln. eurų) arba 5 mln. dolerių (4,4 mln. eurų) per 12 mėn. laikotarpį. Tačiau Baltijos jūroje tiesiamas prieštaringai vertinamas Rusijos dujotiekis „Nord Stream 2“ projekte neminimas.

Be to, projekto autoriai siūlo sankcijas, susijusias su „naftos išteklių įsisavinimo Rusijoje rėmimu“, įskaitant bet kokį JAV piliečių ir įmonių dalyvavimą naftos projektuose Rusijoje.

Praėjus pusmečiui po DASKA įsigaliojimo turėtų pradėti veikti sankcijos Rusijos „politinių veikėjų, oligarchų ir kitų asmenų, tiesiogiai arba netiesiogiai skatinančių neteisėtą ir korupcinę veiklą prezidento Vladimiro Putino vardu“. Per šešis mėnesius nuo įstatymo įsigaliojimo žvalgyba taip pat turėtų pateikti ataskaitą apie V. Putino „asmeninį turtą ir aktyvus“.

Atsakant į Rusijos veiksmus Ukrainos atžvilgiu senatoriai siūlo, be kita ko, imtis priemonių, varžančių Rusijos laivų statybos sektorių.

Projekto autoriai taip pat pasiūlė panaikinti galimybę Jungtinėms Valstijoms pasitraukti iš NATO be Senato pritarimo.

Dokumente taip pat sakoma, kad technologijų įmonėms, įskaitant valdančias socialinius tinklus, tenka atsakomybė už savo platformų apsaugą nuo nuo dezinformacijos, skleidžiamos Rusijos ir kitų šalių vyriausybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS