JAV pagrindinis infliacijos rodiklis pasiekė 40 metų aukštumas | Diena.lt

JAV PAGRINDINIS INFLIACIJOS RODIKLIS PASIEKĖ 40 METŲ AUKŠTUMAS

JAV Federalinės rezervų sistemos atidžiai stebimas 12-os mėnesio infliacijos rodiklis vasarį pakilo iki 6,4 proc. – aukščiausiai nuo 1982 metų sausio.

Vadinamoji bazinė infliacija, į kurią neįtraukiama maisto produktų ir energijos išteklių kainų dinamika, vasario mėnesį siekė 5,4 proc., pranešė Prekybos departamentas.

Maisto produktai per metus brango 8 proc., energijos ištekliai – 25,7 procento.

Analitikai įspėja, kad artimiausiais mėnesiais infliacijos rodikliai tikriausiai dar labiau pablogės, nes ketvirtadienį paskelbti duomenys neatsispindi vasario 24-ąją Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą padarinių, o karas sutrikdė pasaulines naftos rinkas ir paspartino kviečių, nikelio ir kitų pagrindinių prekių kainų augimą.

Anot ekonomistų, naujausi aukšti infliacijos rodikliai rodo, jog Federalinė rezervų sistemą šiais metais tikriausiai ne kartą didins palūkanų normas, kad suvaldytų kainų augimą.

„Artimiausiais mėnesiais JAV vartotojai susidurs su sunkiais išbandymais, nes didėjančios nediskretinių prekių, tokių kaip maistas, energijos ištekliai ir būstas, kainos spaudžia jų biudžetus, verčia atidėti nebūtinus pirkimus bei pasinerti į taupymą“, – sakė Lydia Boussour iš „Oxford Economics“.

Bendras vartotojų kainų indeksas per mėnesį (vasarį, palyginti su sausiu) pakilo 0,6 procento.

Gairės: JAV, infliacija, Amerika
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS