JAV pasmerkė tilto į Rusijos aneksuotą Krymą atidarymą | Diena.lt

JAV PASMERKĖ TILTO Į RUSIJOS ANEKSUOTĄ KRYMĄ ATIDARYMĄ

  • 8

Jungtinės Valstijos antradienį pasmerkė tilto, sujungusio Maskvos aneksuotą Krymą su Rusijos žemynine dalimi, atidarymą. 

Vašingtonas pareiškė, kad Rusija tokiu būdu mėgina įtvirtinti „neteisėtą Ukrainai priklausančios teritorijos užgrobimą“. 

„Šis Rusijos pastatytas tiltas primena apie nuolatinį Rusijos pasiryžimą nepaisyti tarptautinės teisės“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert (Heter Noert).  

Kiek anksčiau antradienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sunkvežimiu pravažiavo naujuoju tiltu per Kerčės sąsiaurį, jungiančiu  Rusijos pietinį Tamano pusiasalį su 2014 metais Maskvos aneksuotu Krymu.   

H. Nauert pabrėžė, kad „Krymas yra Ukrainos dalis“ ir sakė, kad Jungtinės Valstijos smerkia šio tilto statybas ir jo  automobilių eismui skirtos dalies atidarymą, nes tai padaryta „be Ukrainos vyriausybės leidimo“. 

„Tiltas atspindi Rusijos mėginimą įtvirtinti neteisėtą Krymo užėmimą ir okupaciją, taip pat trukdo laivybai, nes apriboja laivų, galinčių plaukti Kerčės sąsiauriu, dydį“, – sakė Valstybės departamento atstovė.

H. Nauert dar kartą patvirtino, kad Jungtinės Valstijos palaiko Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, bei įspėjo, kad visos dėl Krymo aneksijos Amerikos paskelbtos sankcijos „nebus atšauktos, kol Rusija negrąžins šio pusiasalio kontrolės Ukrainai“.   

Antradienį Krymo tiltu buvo paleistas lengvųjų automobilių ir visuomeninio transporto eismas. 

Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį 2014 metų kovą, kai Kijeve per proeuropietišką Maidano revoliuciją buvo nuverstas prorusiškas šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius.

NATO irgi pasmerkė

NATO trečiadienį pasmerkė naują tiltą, sujungusį Rusijos žemyninę dalį su Maskvos aneksuotu Krymo pusiasaliu, ir pareiškė, kad tai yra „dar vienas“ Ukrainos suverenumo pažeidimas.

„NATO smerkia Rusijos pastatytą ir iš dalies atidarytą Kerčės sąsiaurio tiltą tarp Rusijos ir Krymo“, – pareiškė NATO atstovas Piersas Cazaletas (Pirsas Kazaletas).

„Krymas yra Ukrainos dalis, taigi, šis tiltas reiškia dar vieną Ukrainos suverenumo pažeidimą“, – pareiškime sakė jis.

Pasak NATO atstovo, laivų eismą į Ukrainos uostus Azovo jūroje ribojantis tilto atidarymas yra „jos navigacijos teisių savo teritoriniuose vandenyse pažeidimas“.

„Rusija ir toliau rodo akivaizdžią nepagarbą tarptautinei teisei“, – pareiškė P. Cazaletas ir pridūrė, kad Aljansas nepripažins Krymo aneksijos, 2014-aisiais įvykdytos Kremliaus.

Rusijos valstybinė televizija pirmadienį parodė džinsus ir kasdienę striukę dėvintį prezidentą Vladimirą Putiną, sėdintį už statybinio sunkvežimio „KamAZ“ vairo. Jis pervažiavo tiltu ir tokiu būdu oficialiai jį atidarė.

29 valstybes nares turintis NATO vykdo dvilypę politiką Kremliaus atžvilgiu – stiprina gynybos ir atgrasymo pajėgumus ir kartu siūlo dialogą.

Įtampa tarp NATO ir Rusijos pastaruoju metu pasiekė nuo Šaltojo karo laikų neregėtą lygį. Tam įtakos turėjo ir Maskvos parama prorusiškiems separatistams, dalyvaujantiems Rytų Ukrainos konflikte.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

I Kryma

tik per tilta...

nigga

Visa jankyno teritorija yra kazkada okupuota o vietiniai gyventojai iszudyti. Kam jau kam bet jankiam tai tylet apie okupacijas.

...JAV pasmerkė tilto į Rusijos aneksuotą Krymą atidarymą...

"pasmerke,pasmerke.." ir kas is to? Kas, toliau bus? Gal, JAV, sava 6 karo laivyna atsius prie ta tilta? Kodel, "musu polit. galiunai" -Linas L ir Dalia G .dar.. "nepasmerke" ta tilta?:((
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS