JAV Senato komitetas: Rusija kišosi į rinkimus JAV | Diena.lt

JAV SENATO KOMITETAS: RUSIJA KIŠOSI Į RINKIMUS JAV

  • 1

JAV Senato Žvalgybos komitetas antradienį pritarė pernai padarytoms žvalgybos tarnybų išvadoms, kad Rusija kišosi į 2016 metų Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus bei ir toliau stengiasi pakenkti šalies demokratijai.

Antradienį komitetas paviešino savo ataskaitą, kurioje pateikiamos preliminarios 2017 metų sausį Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) bei Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) parengto dokumento išvados.

„Komitetas mano, kad žvalgybininkų bendruomenė susitvarkė su (buvusio JAV) prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) užduotimi ir kad žvalgybininkų bendruomenės ataskaita yra pagrįstas žvalgybos produktas“, – sakoma ataskaitoje.

„Pastaruosius 16 mėnesių komitetas studijavo šaltinius, žvalgybos darbo metodus bei analitinį darbą, kuriais paremtos žvalgybos tarnybų išvados, bei nemato priežasčių ginčyti (jų) vertinimą“, – sakoma Senato Žvalgybos komiteto pirmininko Richardo Burro (Ričardo Bero) pareiškime.

Pasak senatoriaus, komitetas tęsia savo tyrimą.

„Tikiuosi, kad po šios komiteto darbo dalies netrukus pasirodys kitas atsakymas, suteiksiantis amerikiečių tautai aiškumo dėl Rusijos veiklos“, – pabrėžė R. Burras.

Gegužės viduryje JAV Senato Žvalgybos komitetas jau išreiškė paramą šalies žvalgybos tarnybų pozicijai dėl įtariamo Rusijos kišimosi į 2016 metų Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus.

„Mūsų darbuotojai priėjo išvadą, kad žvalgybos bendruomenės išvados šia tema yra teisingos“, – teigė komiteto pirmininko pavaduotojas Markas Warneris (Markas Vorneris).

Gegužę senatoriai taip pat išplatino šešių puslapių Žvalgybos komiteto ataskaitą, kuriame pateiktos pirminės išvados ir rekomendacijos dėl galimo Maskvos kišimos į rinkimus tyrimo rezultatų.

Tąkart komitetas tvirtino, kad su Rusija susiję programišiai nepaveikė 2016-ųjų JAV prezidento rinkimų rezultatų, tačiau bandymų kištis į balsavimą buvo užfiksuota mažiausiai 18 valstijų.

Balandžio pabaigoje JAV Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetas paskelbė ataskaitą, kurioje sakoma, kad „nė vienas iš apklaustų liudininkų“ nepateikė komitetui įrodymų apie respublikono Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kampanijos ir Rusijos „ryšius, susimokymą ar bendradarbiavimą“.

To komiteto nariai taip pat padarė išvadą, kad Rusija nemėgino padėti D. Trumpui laimėti rinkimus. Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetas nerado įrodymų, kad D. Trumpo dalykinė veikla iki rinkimų kampanijos leido Rusijai kištis į JAV prezidento rinkimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Che: "To komiteto nariai taip pat padarė išvadą, kad Rusija nemėgino padėti D. Trumpui laimėti rinkimus" - kišosi, bet NIEKO nesiekė?.. :s

SUSIJUSIOS NAUJIENOS