JAV „svarsto“ Australijos prašymą nutraukti J. Assange'o persekiojimą | Diena.lt

JAV „SVARSTO“ AUSTRALIJOS PRAŠYMĄ NUTRAUKTI J. ASSANGE'O PERSEKIOJIMĄ

Prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad JAV „svarsto“ galimybę atsisakyti Juliano Assange'o baudžiamojo persekiojimo. „WikiLeaks“ įkūrėjo šalininkai mini penktąsias jo kalinimo Londono kalėjime metines.

Jungtinėse Amerikos Valstijose J. Assange'ui gresia baudžiamasis persekiojimas už tai, kad gavo ir paviešino su nacionaline gynyba susijusią informaciją, paskelbė šimtus tūkstančių nutekintų dokumentų, susijusių su karais Afganistane ir Irake. J. Assange'as daugelį metų tęsia teisinę kovą, kad išvengtų ekstradicijos. Trečiadienį, paklaustas apie Australijos vyriausybės prašymą atšaukti baudžiamąjį persekiojimą, J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose žurnalistams atsakė: „Mes tai svarstome“.

Prieš penkerius metus J. Assange'as buvo uždarytas į Belmaršo kalėjimą Londone, prieš tai septynerius metus slapstėsi Ekvadoro ambasadoje. J. Assange'o šeima ir jo rėmėjai tęsia kampaniją už jo paleidimą, ketvirtadienį daug kur pasaulyje vyks su tuo susiję renginiai.

Pastaruosius kelis mėnesius Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese daro spaudimą, kad J. Assange'as būtų paleistas. Vasarį jis ir Australijos Atstovų rūmai paragino JAV ir Jungtinę Karalystę „užbaigti šį reikalą, kad ponas Assange'as galėtų grįžti namo pas savo šeimą Australijoje“.

Šiuo metu 52 metų Australijos pilietis J. Assange'as laukia teismo sprendimo, ar galės pateikti paskutinę apeliaciją, kad nebūtų išduotas. Didžiosios Britanijos teismas atidėjo sprendimą iki gegužės 20 dienos.

Jei J. Assange‘as būtų pripažintas kaltas, jam gresia iki 175 metų kalėjimo. Jo advokatas apibūdino J. Bideno komentarą kaip „padrąsinantį“. Neseniai J. Assange'o žmona Stella sakė, kad jo fizinė ir psichinė sveikata kalėjime blogėja ir kad jos vyras „mirs“, jei bus išsiųstas į JAV.

J. Assange‘as ir jo šalininkai tvirtina, kad jis atskleidė JAV karo nusikaltimus, ir vertina bylą kaip kovą už žiniasklaidos laisvę. Vašingtonas teigia, kad jo nutekinta informacija sukėlė pavojų gyvybėms, nes paskelbtuose dokumentuose atskleistos žvalgybos šaltinių pavardės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Štai

tau ir laisvojo pasaulio laisvės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS