JAV užbaigtas tyrimas dėl to, kaip J. Bidenas tvarkė įslaptintus dokumentus | Diena.lt

JAV UŽBAIGTAS TYRIMAS DĖL TO, KAIP J. BIDENAS TVARKĖ ĮSLAPTINTUS DOKUMENTUS

  • 0

Specialusis prokuroras užbaigė savo tyrimą dėl įtarimų, kad Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) netinkamai tvarkė įslaptintus dokumentus, trečiadienį Kongresui pasakė JAV generalinis prokuroras, nenurodydamas, kokios buvo tyrimo išvados.

Specialųjį prokurorą Robertą Hurą generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) paskyrė pernai, prezidento rezidencijoje Vilmingtone Delavero valstijoje ir viename buvusiame biure 2022 metais radus įslaptintų dokumentų iš tų laikų, kai J. Bidenas dirbo JAV viceprezidento poste.

Laikraštis „The Washington Post“ antradienį rašė, kad tyrimo ataskaitoje kritiškai vertinama tai, kaip demokratų prezidentas ir jo padėjėjai tvarkė šiuos dokumentus, bet nerekomenduojama pateikti jokių kriminalinių kaltinimų.

Laiške Kongreso nariams, kurį trečiadienį matė naujienų agentūra AFP, M. Garlandas nurodo, kad R. Huras savo ataskaitą jam pateikė pirmadienį.

„Esu įsipareigojęs paviešinti kuo daugiau specialiojo prokuroro ataskaitos“, – sakė M. Garlandas ir pažymėjo, kad Baltieji rūmai vis dar nagrinėja ataskaitą.

M. Garlandas taip pat sakė nustatęs, kad R. Huras tyrimą atliko deramai.

Buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), tikėtinam J. Bideno oponentui lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, šiuo metu yra pateikta kaltinimų, taip pat ir dėl įtariamo netinkamo įslaptintų dokumentų tvarkymo.

D. Trumpą apkaltino kitas specialusis prokuroras, Jackas Smithas (Džekas Smitas). Eksprezidentas kaltinamas sukėlęs pavojų nacionaliniam saugumui – tuo, kad palikdamas Baltuosius rūmus pasiėmė su savimi itin slaptų dokumentų su informacija apie branduolines technologijas ir gynybą.

Esu įsipareigojęs paviešinti kuo daugiau specialiojo prokuroro ataskaitos.

Tyrimai dėl J. Bideno ir D. Trumpo turi reikšmingų skirtumų.

J. Bideno atveju dokumentų yra mažiau nei tuzinas, o per D. Trumpo tyrimą jo namuose surasta keli šimtai dokumentų.

Taip pat įtariama, kad D. Trumpas siekė suklaidinti tyrėjus, o J. Bidenas bendradarbiavo ir spalį atsakė į R. Huro klausimus, kaip ir dešimtys jo esamų ir buvusių darbuotojų.

Kaip rašė „The Washington Post“, J. Bideno padėjėjai sakė, kad minimi dokumentai netyčia, dėl nerūpestingo darbuotojų darbo, atsidūrė jo namuose ir biure.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS