JAV žiniasklaida: D. Kuleba reikalauja daugiau oro gynybos sistemų „Patriot“ | Diena.lt

JAV ŽINIASKLAIDA: D. KULEBA REIKALAUJA DAUGIAU ORO GYNYBOS SISTEMŲ „PATRIOT“

Diplomatinės derybos su partnerėmis, per kurias Ukraina prašė aprūpinti ją papildomomis oro gynybos sistemomis „Patriot“, nepasiteisino net ir pasikartojančių Rusijos balistinių raketų smūgių akivaizdoje, interviu „The Washington Post“ sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, pranešė „Ukrinform“.

„Taktiška tyli diplomatija nepasiteisino“, – sakė D. Kuleba.

Pirmąsias baterijas „Patriot“ Kyjivas gavo praėjusią vasarą, tačiau trijų dabar turimų sistemų neužtenka apginti visą šalį nuo padidėjusio Rusijos aviacijos bombardavimo. Karo meto vyriausybei prašant Vakarų sąjungininkių suteikti daugiau ginklų, prezidentas Volodymyras Zelenskis pavedė D. Kulebai konkrečią užduotį – įtikinti šalis, turinčias atsarginių sistemų „Patriot“, perduoti jas Ukrainai.

D. Kuleba ne kartą pabrėžė, kad jis ir Ukraina yra dėkingi už saugumo pagalbą, kurią jau suteikė daugelis šalių, tačiau jis ėmė viešai reikšti nepasitenkinimą dėl ribotos paramos. Pasak D. Kulebos, šalys turi daugiau nei 100 sistemų „Patriot“, o kai kuriose kaimyninėse šalyse uostą ar aerodromą saugo daugiau nei viena tokia sistema. Prezidentas V. Zelenskis sakė, kad visai Ukrainai apsaugoti reikia 26 sistemų, tačiau D. Kuleba deda pastangas pradžiai kuo greičiau gauti bent septynias.

„Ar jūs nuoširdžiai tikite, kad visa JAV kariuomenė neturi vienos atliekamos baterijos „Patriot“, kuri nevykdo kovinės tarnybos ir kurios nebūtų galima atiduoti Ukrainai? Aš ne“, - sakė D. Kuleba ir pridūrė esąs įsitikinęs, jog galiausiai Ukraina gaus daugiau sistemų „Patriot“, bet už šį delsimą ukrainiečiai moka gyvybėmis.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija sustiprino  atakas prieš svarbiausią Ukrainos infrastruktūrą, kai kuriuose miestuose, įskaitant Charkivą, nutrūko elektros tiekimas. Kyjivas prašo būtent „Patriot“, nes tai vienintelis ginklas, galintis perimti ir sunaikinti Rusijos hipergarsines balistines raketas, tokias kaip „Kinžal“.

Gairės: Dmytro Kuleba, Patriot, JAV, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS