JK: „Brexit“ pralaimėjimas parlamente yra „laikina nesėkmė“ | Diena.lt

JK: „BREXIT“ PRALAIMĖJIMAS PARLAMENTE YRA „LAIKINA NESĖKMĖ“

  • 1

Didžiosios Britanijos vyriausybė penktadienį tik „laikina nesėkme“ pavadino naujausią savo pralaimėjimą parlamente dėl „Brexit“ ir sakė, kad toliau bandys iš naujo derėtis dėl išstojimo iš Europos Sąjungos sutarties, iki išstojimo dienos likus vos šešioms savaitėms.

Bendruomenių Rūmų lyderė Andrea Leadsom (Andrėja Lidsom) pripažino, kad ši nesėkmė gali paveikti derybas su ES.

„Tai, kas įvyko vakar, yra labiau laikina nesėkmė, o ne katastrofa, – BBC radijui sakė ji. – Vienintelė problema dėl vakar vakaro balsavimo ta, jog juo ES leidžiama toliau apsimetinėti, kad jie nežino, ko mes norime. Jie tikrai žino, ko mes norime.“

Parlamentarai ketvirtadienį vakare 303 balsais atmetė pasiūlymą pareikšti paramą ministrei pirmininkei Theresai May (Terezai Mei), siekiančiai pakeitimų dėl jos „Brexit“ sutarime numatytos „apsidraudžiamosios priemonės“ Airijos sienos klausimu.

Pasiūlymu, už kurį balsavo 258 parlamentarai, buvo siekiama pakartotinai suteikti mandatą, kurį Th. May gavo sausio 29 dieną, kai parlamentas įpareigojo ieškoti „alternatyvių susitarimų“, kad siena tarp Airijos iš Šiaurės Airijos po „Brexit“ liktų atvira.

Tačiau jame taip pat buvo atsižvelgta į kitą sausio 29-osios balsavimą, nurodant, kad Britanija neturėtų išstoti iš ES be sutarties.

Griežto „Brexit“ šalininkai Th. May Konservatorių partijoje mano, kad scenarijus „be sutarties“ turėtų likti kaip viena iš galimybių, todėl per balsavimą ketvirtadienį vakare susilaikė.

Vienas šių konservatorių parlamentarų, Steve'as Bakeris (Stivas Beikeris), pralaimėjimą pavadino „audra stiklinėje“ ir pridūrė: „Norėtume pasiekti susitarimą.“

Tačiau ir Briuselyje, ir Londone auga nusivylimas Th. May metodais, liekant vis mažiau laiko iki kovo 29-osios, kai Britanija turi išstoti iš ES.

Sausio 15 dieną parlamentarai ryžtingai atmetė išstojimo sutartį, dėl kurios Th. May beveik dvejus metus derėjosi su ES.

Dabar ji sako norinti iš naujo derėtis dėl „apsidraudžiamosios priemonės“, bet kol kas dar nepateikė blokui konkrečių pasiūlymų.

Briuselis ne kartą sakė, kad nekeis „apsidraudžiamosios priemonės“, bet neatmeta galimybės keisti atskirą tekstą dėl būsimų ryšių.

A. Leadsom sakė, jog „esminis parlamento reikalavimas“ išspręsti „apsidraudžiamosios priemonės“ klausimą „išlieka vyriausybės derybinė pozicija“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

r

Šiaip tai ištikrųjų jau visa europa žino ko nori Britai ir gal gana mums apsimetinėti, kad mes nežinome....žodžiu Britai nori kad mes jiems nučiulptume

SUSIJUSIOS NAUJIENOS