JK vyriausybė ir opozicija nepraranda vilties rasti kompromisą dėl „Brexit“ | Diena.lt

JK VYRIAUSYBĖ IR OPOZICIJA NEPRARANDA VILTIES RASTI KOMPROMISĄ DĖL „BREXIT“

  • 1

Jungtinės Karalystės vyriausybė ir opozicija vis dar tikisi rasti kompromisą dėl „Brexit“ susitarimo likus 48 valandoms iki Europos Sąjungos viršūnių susitikimo, kuriame britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) mėgins įtikinti Bendrijos lyderius atidėti šalies išstojimą.

Jei Bendrija su tuo nesutiks, JK gali tekti penktadienį, atėjus anksčiau bloko lyderių nustatytam galutiniam „Brexit“ terminui,  chaotiškai palikti ES.  

Th. May inicijavo derybas su opozicine Leiboristų partija, kai šalies parlamentas tris kartus atmetė jos ir Briuselio parengtą susitarimą dėl JK pasitraukimo iš ES sąlygų. Tačiau praėjusią savaitę tris dienas vykusios derybos nepadėjo pasiekti proveržio, leiboristams tvirtinant, kad konservatorių vyriausybė nepasiūlė jokių konkrečių savo „Brexit“ plano pakeitimų.   

Leiboristai pasisako už vadinamąjį švelnesnį „Brexit“ nei siūlo vyriausybė, įskaitant glaudžius ekonominius ryšius su Bendrija ir dalyvavimą muitų sąjungoje. 

Kultūros sekretorius Jeremy Wrightas (Džeremis Raitas) pirmadienį sakė, jog abi partijos „turi užtikrinti, kad visi būtume pasirengę siekti kompromiso“.

„Tai skubu, tačiau iš tiesų manau, jog svarbu, kad visi, nepriklausomai nuo jų partinės priklausomybės, prisiimtų atsakomybę ir pasistengtų, kad pasiektume tašką, kai galėsime palikti ES, kaip to pageidavo žmonės, ir galėsime padaryti tai geriausiomis įmanomomis sąlygomis“, – sakė jis britų visuomeniniam transliuotojui BBC.

„Manau, tai įgyvendinama“, – pridūrė kultūros sekretorius.  

Kai britų įstatymų leidėjai trečią kartą atmetė Th. May ir Briuselio praėjusių metų pabaigoje parengtą susitarimą dėl išstojimo sąlygų, ES davė JK laiko iki balandžio 12 dienos patvirtinti pasitraukimo planą, pakeisti kursą ir prašyti dar atidėti „Brexit“ arba išstoti iš Bendrijos nesudarius jokio susitarimo. 

Ekonomistai ir verslo lyderiai įspėja, kad išstojimas be sutarties smarkiai sutrikdytų prekybą ir keliones, o dėl tarifų ir muitinės patikrų susidarytų didžiulės spūstys Britanijos jūrų uostuose bei galbūt netgi imtų stigti kai kurių prekių.   

Nerimas dėl galimo „Brexit“ be susitarimo itin juntamas Airijoje – vienintelėje sausumos sieną su JK turinčioje ES narėje. Bet kokios muitinės patikros ar kitokios kliūtys prie dabar nematomos sienos neigiamai paveiktų Airijos ekonomiką ir galėtų pakenkti Šiaurės Airijos taikos procesui.  

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pirmadienį vieši Dubline, kur turi susitikti derybų su ministru pirmininku Leo Varadkaru (Lio Varadkaru).  

Th. May paprašė ES atidėti „Brexit“ iki birželio 30 dienos, kad Londonas turėtų daugiau laiko susitarimui patvirtinti. Bendrijos lyderiai trečiadienį susitiks Briuselyje apsvarstyti šio prašymo.

„Brexit“ galės būti atidėtas tik tuo atveju, jei tam vienbalsiai pritars visų 27 Bendrijos šalių lyderiai. Dalis jų neslepia, jog jiems jau įgriso nežinomybė dėl „Brexit“ ir jie nėra linkę toliau tai tęsti.

Bet koks galimas kompromisas tarp Th. May vyriausybės ir leiboristų neabejotinai dar padidintų vidaus susiskaldymą abiejose partijose. Leiboristai oficialiai laikosi pozicijos, kad rinkėjų valia dėl „Brexit“ turi būti įgyvendinta. Tačiau daugelis šios partijos įstatymų leidėjų nori naujo referendumo šiuo klausimu, vildamiesi, kad tai atvertų kelią JK likti Bendrijoje. Jie supyktų, jei partija aktyviai prisidėtų prie to, kad „Brexit“ visgi įvyktų.   

Th. May iniciatyva sėsti prie derybų stalo su leiboristais smarkiai supykdė „Brexit“ palaikančius įstatymų leidėjus iš premjerės partijos. Jie tvirtina, kad JK privalo nutraukti ryšius su ES, kad galėtų vykdyti nepriklausomą ekonominę politiką.

Buvęs užsienio reikalų sekretorius ir vienas aktyviausių „Brexit“ šalininkų Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) savo ruožtu pareiškė, kad dalyvavimas muitų sąjungoje JK reikš „vergiją“. 

„Neturėtume sutikti būti balsavimo teisės neturinčiais ES nariais, kaip numato kapituliacija, siūloma (leiboristų lyderio) Jeremy Corbyno (Džeremio Korbino). To neturėtų būti, negali būti ir nebus!“ – rašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kas ta europine /sajunga/ sukure jei ne britismsonai su jav sionistu pagalba kad veliau butu lengva pasidalinti kas ir daroma visais antimoraliniais pidohomu budais o dabar uzvyre sia /kose/ nori svariai /nusimuilinti/ neiseis sis sis masonlordinis cirkas nes tauta nedaleis sios monarchu nieksybes ir tolesnio reptyliju viespatavimo......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS