JT ekspertų grupė reikalauja, kad Rusija sustabdytų prievartinį Ukrainos vaikų perkėlimą | Diena.lt

JT EKSPERTŲ GRUPĖ REIKALAUJA, KAD RUSIJA SUSTABDYTŲ PRIEVARTINĮ UKRAINOS VAIKŲ PERKĖLIMĄ

  • 0

Jungtinių Tautų Vaiko teisių komitetas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija turi nutraukti prievartinį vaikų perkėlimą iš Ukrainos, pateikti informaciją apie jau paimtus vaikus ir užtikrinti, kad jie būtų grąžinti namo.

Ukraina teigia, kad nuo karo pradžios 2022 metų vasarį į Rusiją buvo priverstinai perkelti 20 tūkst. vaikų. Prezidentas Volodymyras Zelenskis šiuos veiksmus pavadino genocidu. Rusija kaltinimus neigia.

Praėjusį mėnesį JT Vaiko teisių komitetas – 18 nepriklausomų ekspertų grupė – vykdydamas reguliarią Rusijos veiksmų per pastarąjį mėnesį peržiūrą, spaudė Maskvą atsakyti į kaltinimus dėl deportavimo.

Ketvirtadienį paskelbtose išvadose ekspertai paragino Rusiją „nutraukti prievartinį vaikų perkėlimą ar deportavimą iš okupuotos Ukrainos teritorijos“.

Jie taip pat pareikalavo, kad Maskva „pateiktų informaciją apie tikslų iš Ukrainos paimtų vaikų skaičių ir kiekvieno vaiko buvimo vietą“.

Jų teigimu, to reikia, kad „tėvai ar teisėti atstovai galėtų juos susekti, įskaitant tokių vaikų identifikavimą ir tėvystės įregistravimą, ir užtikrinti, kad vaikai būtų kuo greičiau grąžinti į savo šeimas ir bendruomenes“.

Rusija neigia kaltinimus dėl deportacijos, tvirtindama, kad „evakuotų vaikų perkėlimas pirmiausia organizuojamas jų prašymu ir su jų sutikimu“.

Vaiko teisių konvencijos laikymąsi prižiūrintis komitetas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl pranešimų, kad iš ukrainiečių vaikų, net ir laikinai gyvenančių Rusijoje, „atimama Ukrainos pilietybė, taip pažeidžiant jų teises pagal konvenciją“.

Ekspertai atkreipė dėmesį į praėjusį mėnesį prezidento Vladimiro Putino išleistą dekretą, kuriuo Rusijos pilietybė supaprastinta tvarka suteikiama prievarta perkeltiems ar deportuotiems vaikams.

Tarptautinis Baudžiamasis teismas (TBT) 2023 metų kovą išdavė V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais neteisėtai deportavus ukrainiečių vaikus.

TBT panašius kaltinimus pateikė ir Rusijos prezidento įgaliotinei vaiko teisių klausimais Marijai Lvovai-Belovai.

Rusija nėra TBT narė ir tvirtina, kad orderis V. Putinui yra niekinis.

Komitetas ketvirtadienį išreiškė didelį susirūpinimą dėl „Lvovos-Belovos, kurios įgaliojimai yra apsaugoti vaikus, (...) įtariamos atsakomybės už karo nusikaltimą – neteisėtą vaikų deportavimą ir neteisėtą vaikų perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų“ į Rusiją.

Komitetas pareikalavo, kad Maskva „ištirtų įtarimus dėl (M. Lvovos-Belovos) karo nusikaltimų“.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Jungtinių Tautų Vaiko teisių komitetas, vaikai iš Ukrainos, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS