JT humanitarinės pagalbos vadovas vyks į Vidurio Rytus derėtis dėl pagalbos Gazos Ruožui | Diena.lt

JT HUMANITARINĖS PAGALBOS VADOVAS VYKS Į VIDURIO RYTUS DERĖTIS DĖL PAGALBOS GAZOS RUOŽUI

  • 3

Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos vadovas Martinas Griffithsas (Martinas Grifitsas) pranešė antradienį vyksiantis į Artimuosius Rytus, kad padėtų susitarti dėl pagalbos patekimo į Gazos Ruožą.

Vaizdo pareiškime jis sakė, kad tikisi vėliau pirmadienį išgirsti gerų naujienų dėl pagalbos tiekimo į blokuojamą ir apgultą palestiniečių anklavą per Rafos perėją pasienyje su Egiptu.

„Mums reikia prieigos pagalbai teikti. Vyksta išsamios diskusijos su izraeliečiais, egiptiečiais ir kitais“, – sakė M. Griffithsas. Šį procesą, anot jo, labai palengvino JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), surengęs diplomatinę kelionę į regiono šalis, įskaitant Izraelį.

„Tikiuosi šį rytą išgirsti gerų naujienų apie tai, kad per Rafą, vieną iš sienos kirtimo punktų, bet labai svarbų, į Gazos Ruožą pateks pagalba milijonui žmonių, persikėlusių į pietus, ir tiems, kurie ten jau gyveno“, – pridūrė JT atstovas.

Rafos sienos perėja tarp Egipto ir Gazos Ruožo yra vienintelis Izraelio nekontroliuojamas įvažiavimas į pakrantės anklavą ir išvažiavimas iš jo.

Ji uždaryta nuo praėjusio antradienio, kai per mažiau nei parą Izraelis sudavė tris smūgius, per kuriuos buvo apgadintas terminalas palestiniečių pusėje.

„Rytoj pats vyksiu į regioną ir bandysiu padėti derybose, liudyti ir išreikšti solidarumą su nepaprasta drąsa daugybės tūkstančių humanitarinės pagalbos darbuotojų, kurie neatsisakė padėti žmonėms Gazos Ruože ir Vakarų Krante“, – sakė M. Griffithsas.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ spalio 7 dieną netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui.

Izraelyje žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant civilius. Izraelio smūgiai į „Hamas“ taikinius Gazos Ruože pareikalavo daugiau nei 2,7 tūkst. gyvybių.

Gazos Ruožą valdanti „Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tai kokios

dar /tautos/ ir kas jas jungia per prievarta jei ne tie patys sionsatanystai kuriuos visagalis turi istrenkt is musu galaktikos ir tik tuomet nusistoves ramybe Gajos /zemes/ kuri pati jau purtosi nuo siu vampyriniu padaru ka jau visi matome bet ne visi supranta nes tai kaip sahmatai reik zinot daugely eimu /amziu enciklopedijos /istorijos/ ir tik tuomet atsiveria /saknys/ visu nieksybiu pppz=0

Tegu musulmonai remia savus

Europa persistenhė ir taip, nors juokinga, kad Egiptas jų bijo

Anonimas

Kodėl ne i vakarus vyks paramos prašyti.Tenai turtingi gyvena..Keista .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS