JT vadovas: svarbiausi klimato derybų klausimai lieka neišspręsti | Diena.lt

JT VADOVAS: SVARBIAUSI KLIMATO DERYBŲ KLAUSIMAI LIEKA NEIŠSPRĘSTI

  • 1

„Svarbiausi politiniai klausimai“, strigdantys Jungtinių Tautų derybas dėl klimato kaitos, „lieka neišspręsti“, trečiadienį perspėjo JT generalinis sekretorius Anotnio Guterresas (Antoniju Guterišas), netikėtai apsilankęs Lenkijoje vykstančioje konferencijoje.

Kova su klimato kaita „šiandien yra gyvenimo ir mirties klausimas“, sakė jis likus vos dviems paroms iki susitikimo Katovicuose pabaigos, kalbėdamas 195 valstybių forumo dalyviams, siekiantiems atitolinti pasaulinio atšilimo grėsmę.

Per dvi derybų savaites derybų dalyviai turi išjudinti 2015 metų Paryžiaus susitarimo vykdymą. Paryžiaus susitarimu šalys sutiko pasaulio temperatūros didėjimą apriboti dydžiu, gerokai mažesniu nei 2 Celsijaus laipsniai, ir skirti šimtus milijardų dolerių neturtingosioms šalims, kenčiančioms nuo pražūtingų audrų, karščio bangų ir sausrų, nes jos dėl klimato kaitos darosi tik stipresnės.

Tačiau pastangos suformuluoti, kaip Paryžiaus susitarime numatyti tiksliai bus įgyvendinti praktiškai, ir paskatinti visas šalis įsipareigoti dar labiau mažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, įstrigo. Tuo metu mokslininkų pateiktos išvados rodo, kad klimato kaitos spartą galima sustabdyti tik skubiomis  ir radikaliomis priemonėmis.

„Viso pasaulio akys yra nukreiptos į mus“, – sakė A. Guterresas, prieš 10 dienų oficialiai atidaręs šį JT susitikimą ir neplanavęs vėl į jį sugrįžti.

„Nepasinaudoti šia galimybe reikštų, kad rizikuojame prarasti paskutinę geriausią galimybę sustabdyti nesuvaldomą klimato kaitą, – kalbėjo jis. – Tai būtų ne tik amoralu, bet dar ir savižudiška“.

JT Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija (IPCC) spalio mėnesį paskelbė kol kas griežčiausią savo perspėjimą, kad norint išvengti nesuvaldomos klimato kaitos, iki šimtmečio pabaigos temperatūros didėjimas turi būti net mažesnis nei 1,5 laipsnio Celsijaus.

Tačiau kelios derybose dalyvavusios šalys, vadovaujamos JAV ir Saudo Arabijos, blokavo pastangas patvirtini šią ataskaitą, kuri labai svarbi besivystančioms valstybėms.

„IPCC ataskaita dėl 1,5 laipsnio Celsijaus yra mūsų ateities veiksmų pagrindas“, – Vanuatu užsienio reikalų ministras Raphas Regenvanu (Ralfas Regenvanus) naujienų agentūrai AFP.

Ataskaitos išvadų patvirtinimas JT forumo išvadose mums yra esminis klausimas, sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

AH: "... ir skirti šimtus milijardų dolerių neturtingosioms šalims, kenčiančioms nuo pražūtingų audrų, karščio bangų ir sausrų, nes jos dėl klimato kaitos darosi tik stipresnės" - šiuos pinigus PRIVALO skirti vėjininkai, TIK dėl jų veiklos kas klimatas ir keičias! O tas CO2 - čia kaip cholesterolis, tai mes juo buvom MIRTINAI GĄSDINAMI, po to išgirdom kad jis žmogui būtinas, atsirado kliedesiai apie kažkokius 'gerus' ir 'blogus' cholesterolius, o dabar JAU drįstama pareikšt kad jis išvis mums nekenkia... tas pats ir su tuo CO2, tiesiog reikėjo surast kaltininką, o vėjininkai iš paskutiniųjų stengias savo žudantį poveikį Žemei paneigt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS