Ką reiškia Izraelio generalinio prokuroro kaltinimai B. Netanyahu? | Diena.lt

KĄ REIŠKIA IZRAELIO GENERALINIO PROKURORO KALTINIMAI B. NETANYAHU?

  • 1

Izraelio generalinis prokuroras ketvirtadienį paskelbė apie ketinimą pareikšti kaltinimus ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) dėl sukčiavimo, kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu.

Ką reiškia šis pareiškimas ir kokią įtaką tai turės balandžio 9 dienos rinkimams?

Ką iš tiesų pasakė generalinis prokuroras?

Generalinis prokuroras Avichai Mandelblitas (Avičajus Mandelblitas), atsižvelgdamas į policijos rekomendacijas trijose atskirose bylose, ketvirtadienį pranešė, kad ketina pareikšti kaltinimus premjerui dėl kyšininkavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir sukčiavimo, tačiau prieš tai bus surengtas atskiras posėdis.

Šiame posėdyje B. Netanyahu turės galimybę apsiginti, jam nesulaukus oficialių kaltinimų pareiškimo, o kaltinimai iki rinkimų greičiausiai nebus pareikšti.

Jeigu A. Mandelblitas nuspręs tęsti kaltinimų pareiškimą, kaltinamojo akto surašymas gali užtrukti dar metus, sakė Jeruzalės Hebrajų universiteto politikos mokslų profesorius Gayilas Talshiras (Gajilas Tarlširas). Pasak jo, dar keletą metų gali užtrukti pats teismas ir apeliacijos nagrinėjimas.

Net jeigu B.Netanyahu bus pareikšti kaltinimai, atsistatydinti jis neprivalės. Savo postą palikti jis turėtų tik tuo atveju, jeigu būtų nuteistas ir išnaudojęs visas galimybes teismo sprendimą apskųsti. Tai reiškia, kad teoriškai Izraelis gali susidurti su gana neįprastu reiškiniu, kai teisiamas pareigas einantis premjeras.

B. Netanyahu taip pat gali tapti pirmuoju premjeru, vadovaujančiu vyriausybei, nepaisant jam pareikštų oficialių kaltinimų.

Kuo įtariamas B. Netanyahu?

Įtariama, kad jis yra gavęs brangių dovanų – cigarų, šampano ir net jam palankių užsakomųjų publikacijų – mainais už galiojančių įstatymų pakeitimus.

Vienoje byloje B. Netanyahu kaltinamas tuo, kad siekė palankaus nušvietimo vienoje interneto naujienų svetainėje, mainais į vyriausybės politiką, kuri galėjo telekomunikacijų įmonei „Bezeq“ atnešti šimtus milijonų dolerių.

Generalinis prokuroras sakė, kad šioje byloje ketina apkaltinti B. Netanyahu kyšininkavimu, sukčiavimu ir piktnaudžiavimu pasitikėjimu.

Kitoje byloje premjeras įtariamas siekęs slapta susitarti, kad būtų palankiai nušviestas populiariame dienraštyje „Yediot Aharonot“. Už tai jis žadėjo „prastumti“ įstatymą, kuris būtų apribojęs konkuruojančio laikraščio tiražą.

Šiame tyrime B. Netanyahu gresia kaltinimai dėl piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir sukčiavimo.

Trečia byla yra susijusi su įtarimais, kad B. Netanyahu ir jo šeimos nariai yra paėmę brangių dovanų – cigarų, šampano ir papuošalų iš turtingų verslininkų, įskaitant Holivudo prodiuserį Arnoną Milchaną (Arnoną Milčaną), mainais už finansines arba asmenines paslaugas.

Joje jis taip pat gali būti apkaltintas dėl piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir sukčiavimo.

Kokią įtaką tai turės rinkimams?

Tai yra iki šiol neatsakytas klausimas, kurį kelia daugelis politikos apžvalgininkų.

B. Netanyahu atmetė jam metamus kaltinimus korupcija su jam būdinga audringa retorika, pavadindamas visą prieš jį pradėtą tyrimą  „raganų medžiokle“ ir jo priešų mėginimais nugalėti jį per balandį vyksiančius rinkimus.

Tuo metu pagrindiniai varžovai rinkimuose paragino premjerą atsistatydinti jų šalies labui.

Iš viso premjero poste B. Netanyahu išdirbo maždaug 13 metų. Jei laimėtų balandžio mėnesio rinkimus, jis aplenktų ilgiausiai vyriausybei vadovavusį valstybės tėvą ir ilgametį premjerą Davidą Ben-Gurioną.

Tačiau dviejų pagrindinių B. Netanyahu varžovų praėjusį mėnesį sudarytas politinis centristų aljansas yra rimtas priešininkas rinkimuose.

Naujajam aljansui „Mėlyna ir balta“, pavadintam pagal Izraelio valstybinės vėliavos spalvas, vadovauja įtakingas buvęs gynybos pajėgų Generalinio štabo viršininkas Benny Gantzas (Benis Gancas).

Ar gali B. Netanyahu atsilaikyti?

Kol nebuvo naujojo aljanso, visuomenės apklausų rezultatai rodė, kad B. Netanyahu ir jo dešinioji partija „Likud“ yra gerokai atsiplėšę nuo savo varžovų.

Jam atsiradus, apklausos rodo, kad B. Gantzas turėtų gauti daugiausiai vietų parlamente, bet jų tikrai neužtektų laimėti. Taip pat lieka neaišku, ar jam pavyktų pritraukti pakankamai partijų, kad jis galėtų suformuoti koalicinę vyriausybę.

Bet kokiu atveju, likus kiek daugiau nei mėnesiui iki balandžio 9 dienos, laukia įtemptas rinkimų maratonas.

Įdomu, ar B. Netanyahu koalicijai priklausantys jo dešinieji sąjungininkai nepradės jo kritikuoti dėl mestų kaltinimų. Kol kas jie to nedarė.

„Tą pačią minutę, kai tai pamatysime, jog tai vyksta, žinosime, kad Netanyahu epochai atėjo pabaiga“, – pareiškė G. Talshiras.

Tačiau politikos mokslų profesorius Ilanas Greilsammeras (Ilanas Greilsameras) nurodė, kad dabar sunku vertinti, kaip tradiciniai B. Netanyahu šalininkai reaguos į šiuos tyrimus.

„Likud“ elektoratas jam yra lojalus, o tiems, kurie balsuoja už B. Netanyahu iš ištikimybės, įtarimai įtakos neturės, nes jie jais netiki“, – sakė jis.

„Kita vertus, kai kurie iš tų, kurie (paprastai) balsuoja už „Likud“, gali sunerimti dėl teisinių kaltinimų ir balsuoti už kitas partijas“, – pridūrė politologas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

dauguma zydu yra akli[fiziologishkai].ir perkeltinia prasme ---. aklu pakaliku ishtikimybe brrr

SUSIJUSIOS NAUJIENOS