Keturiems Irane kalinamiems JAV piliečiams paskirtas namų areštas | Diena.lt

KETURIEMS IRANE KALINAMIEMS JAV PILIEČIAMS PASKIRTAS NAMŲ AREŠTAS

  • 1

Irane kalintys keturi amerikiečiai ketvirtadienį buvo perkelti į namų areštą, pranešė jų artimieji.

Tai suteikė vilčių, kad bus pasiektas susitarimas ir jie pagaliau galės išvykti iš šalies.

Verslininkas Siamakas Namazi (Siamakas Namazis), rizikos kapitalo investuotojas Emadas Sharqi (Emadas Šarkis), aplinkosaugos specialistas Moradas Tahbazas ir nenustatytos tapatybės ketvirtasis amerikietis buvo perkelti iš liūdnai pagarsėjusio Evino kalėjimo Teherane į neskelbiamą vietą, teigė teisininkas.

Šaltiniai teigė, kad diskusijose kalbėta ir apie penktąjį amerikietį, kuris pastarosiomis savaitėmis jau buvo perkeltas į namų areštą.

„Esame dėkingi, kad Siamakas ir kiti Irane esantys amerikiečiai išėjo iš Evino kalėjimo ir bus laikomi namų arešte“, – sakė S. Namazi brolis Babakas Namazi (Babakas Namazis).

S. Namazi teisininkas Jaredas Genseris (Džaredas Genseris) pasveikino šį žingsnį, tačiau įspėjo, kad tai dar nėra pabaiga.

„Nors tikiuosi, kad tai bus pirmas žingsnis į galutinį jų išlaisvinimą, geriausiu atveju tai yra pabaigos pradžia ir nieko daugiau“, – sakė jis.

Tuo tarpu Baltieji rūmai ketvirtadienį pareiškė, kad džiaugiasi šia žinia, tačiau dar kartą pareikalavo, kad jie būtų visiškai paleisti.

„Nors tai džiuginantis žingsnis, šie JAV piliečiai (...) apskritai neturėjo būti sulaikyti“, – sakė Baltųjų rūmų Nacionalinės saugumo tarybos atstovė Adrienne Watson (Eidrien Votson).

„Žinoma, nesustosime, kol jie visi negrįš namo į Jungtines Valstijas“, – pridūrė ji.

Teheranas nepripažįsta dvigubos pilietybės ir palaiko įtemptus santykius su JAV.

Vašingtono ir Teherano santykiai pašlijo po to, kai 1979 metų Irano revoliucija nuvertė JAV remtą šachą Mohammadą Rezą Pahlavi (Mohamadą Rezą Pahlavį) ir įvedė ajatolos Ruhollah Khomeini (Ruholos Chomeinio) vadovaujamą islamo valdžią.

Kaltinimai šnipinėjimu

Šiame liūdnai pagarsėjusiame kalėjime iraniečių kilmės amerikiečių verslininkas S. Namazi buvo laikomas nuo 2015-ųjų.

51-erių S. Namazi buvo uždrausta išvykti iš šalies vieno iš jo vizito metu, o paskui jis buvo nuteistas 10 metų laisvės atėmimo bausme dėl kaltinimų bendradarbiaujant su užsienio vyriausybe.

Jis neigia šiuos kaltinimus, o JAV pareigūnai juos pavadino nepagrįstais.

Jo tėvas Baqueras Namazi (Bakeras Namazis), buvęs UNICEF pareigūnas, buvo sulaikytas, kai atskrido siekti jo išlaisvinimo.

2016-ųjų spalį jie abu buvo nuteisti 10 metų laisvės atėmimo bausme dėl kaltinimų šnipinėjimu. B. Namazi, kuriam nuo 2018-ųjų taikomas namų areštas, 2020-aisiais bausmė buvo sušvelninta, o spalį jam buvo leista išvykti iš Irano dėl medicininių priežasčių.

66 metų M. Tahbazas, kuris taip pat turi Jungtinės Karalystės pilietybę, buvo areštuotas 2018-aisiais ir nuteistas 10 metų kalėjimo dėl kaltinimu rengus sąmokslą su JAV.

2021 metais Irano žiniasklaida pranešė, kad Irano amerikietis E. Sharqi buvo nuteistas 10 metų kalėjimo dėl kaltinimų šnipinėjimu ir teigė, kad jis buvo sučiuptas bandantis pabėgti iš šalies.

Irane šiuo metu yra sulaikyta mažiausiai 16 Vakarų šalių pasus turinčių asmenų, iš kurių dauguma turi dvigubą pilietybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pakrante

Pavardės tikrai amerikietiškos !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS