Kinai sukūrė „lazerinį šautuvą“, galintį objektus padegti kilometro atstumu | Diena.lt

KINAI SUKŪRĖ „LAZERINĮ ŠAUTUVĄ“, GALINTĮ OBJEKTUS PADEGTI KILOMETRO ATSTUMU

  • 0

Viena Kinijos įmonė sukūrė policijai skirtą lazerinį šautuvą, pajėgų beveik kilometro atstumu padegti protestuotojų plaukus arba plakatus.

Bendrovės ZKZM generalinis direktorius, prašęs neskelbti jo vardo, sakė, kad naujasis šviesolaidinis lazeris gali „akimirksniu“ sukelti taikiniui „stiprią skausmo reakciją“, bet pabrėžė, kad toks ginklas yra „neletalinis“.

„Ginklas pritaikytas ... pavyzdžiui, padegti neteisėtus plakatus protestą arba padegti protestuotojų plaukus ar drabužius“, – naujienų agentūrai AFP aiškino įmonės vadovas.

„Jis nėra tiesiogiai skirtas žudyti, kaip kulkas naudojantis šaunamasis ginklas, taip pat negali sukelti žmogaus odos ir audinių „staigaus suanglėjimo“, – pridūrė jis.

Tris kilogramus sveriantis 15 mm kalibro ginklas gali veikti 800 metrų atstumu, o jo spindulys gali veikti per stiklą ir kitas šviesai laidžias kliūtis.

Prietaisas gali būti sumontuotas ant automobilių, laivų ir lėktuvų, nurodė įmonė. ZKZM pridūrė „ieškanti partnerės, turinčios ginklų gamybos licenciją arba partnerės saugumo ir gynybos pramonėje, kad būtų galima pradėti didelio masto gamybą“.

Tokie ginklai „kaip tikimasi, bus daugiausiai skirti naudoti Kinijos policijai“, – įmonės vadovas sakė AFP.

Jis pridūrė, kad planuojama paversti šį įrenginį „lazerine patranka“, pasižyminčia didesne galia ir mirtinu poveikiu. ZKZM direktorius patvirtino, kad jo įmonė kuria tokį ginklą.

Vis dėlto jis atkreipė dėmesį, kad tarptautinis susitarimas draudžia kurti žmonėms žudyti skirtus lazerius ir kad bet koks šio tipo ginklas būtų „nehumaniškas... skausmas būtų neįsivaizduojamas“.

Kai kurie ekspertai šią žinią vertina skeptiškai ir sako, kad lazeriniai ginklai tebėra mokslinės fantastikos sritis.

Specializuotas tinklalapis „Techcrunch“ pažymėjo, kad „lazerinės ginkluotės, pajėgios padaryti realios žalos, to siekiantiems pasaulio kariuomenių mokslininkams nepavyksta sukurti dėl keleto priežasčių“.

„Galia, reikalinga akimirksniu padegti žmogų iš už pusės mylios (800 m), iš tiesų yra milžiniška“, – perspėjo tinklalapis.

„Idėjos sukurti tik kelis kilogramus sveriantį ginklą, galintį paleisti šimtus akimirksniu odą nudeginančių šūvių, mūsų dienomis tiesiog neįmanoma įgyvendinti“, – pridūrė „Techcrunch“.

Lazerinius ginklus kuria ne viena Kinija. Visos didžiosios JAV gynybos sektoriaus milžinės šiuo metu kuria tokių ginklų prototipus Pentagonui.

Pernai „Lockheed Martin“ paskelbė sukūrusi 60 kilovatų lazerinį ginklą, kurio spindulys yra nematomas ir kurį būtų galima naudoti minosvaidžių sviediniams bei mažiems bepiločiams orlaiviams naikinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS