Kinija ragina JAV atlikti konstruktyvų vaidmenį sprendžiant krizę Artimuosiuose Rytuose | Diena.lt

KINIJA RAGINA JAV ATLIKTI KONSTRUKTYVŲ VAIDMENĮ SPRENDŽIANT KRIZĘ ARTIMUOSIUOSE RYTUOSE

  • 0

Kinija penktadienį paragino Jungtines Valstijas atlikti konstruktyvų vaidmenį sprendžiant krizę Artimuosiuose Rytuose, po to, kai vyriausiasis kinų diplomatas Wang Yi (Vang I) telefonu pasikalbėjo su JAV kolega Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu).

JAV valstybės departamentas teigė, kad skambučio metu A. Blinkenas paprašė Pekino pasinaudoti savo įtaka ir atkalbėti Iraną nuo keršto Izraeliui po to, kai balandžio 1 dieną žydų valstybės pajėgų smūgis sugriovė Irano konsulato priestatą Sirijos sostinėje Damaske. Nuo to laiko padidėjo susirūpinimas dėl Teherano atsakomųjų veiksmų.

Penktadienį Kinija patvirtino, kad pokalbis įvyko, ir sakė, kad Wang Yi išreiškė griežtą Kinijos pasmerkimą dėl išpuolio, kartu pabrėždamas neliečiamą diplomatinių institucijų teisę į saugumą ir būtinybę gerbti Irano ir Sirijos suverenitetą.

„Kinija ir toliau atliks konstruktyvų vaidmenį sprendžiant Artimųjų Rytų klausimą (...) ir prisidės prie padėties atvėsinimo“, – pridūrė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

„Konstruktyvus vaidmuo visų pirma turėtų tekti Jungtinėms Valstijoms“, – pridūrė ji.

Po išpuolio, per kurį žuvo septyni Irano revoliucinės gvardijos korpuso (IRGC) nariai, įskaitant du generolus, šalies teokratai pažadėjo smogti atsakomąjį smūgį.

Jungtinės Valstijos ne kartą viešai ragino Kiniją imtis aktyvesnių veiksmų krizei spręsti, be kita ko, daryti spaudimą Iranui, kuris remia islamistų judėjimą „Hamas“.

Pekinas savo ruožtu kritikuoja Jungtines Valstijas kaip šališkas Izraelio atžvilgiu.

„Šis eskalavimo etapas yra naujausia Gazos konflikto šalutinio poveikio apraiška, todėl būtina kuo greičiau nutraukti Gazos konfliktą“, – penktadienį sakė Mao Ning ir pridūrė, kad Pekinas ragina nedelsiant nutraukti ugnį.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį pareiškė, kad Vašingtono parama Izraelio saugumui yra labai tvirta, nors ir kritikavo ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) sprendimus karo Gazos Ruože kontekste.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS