Kinijoje daugiau nei dešimtmečiui įkalinti du žinomi žmogaus teisių aktyvistai | Diena.lt

KINIJOJE DAUGIAU NEI DEŠIMTMEČIUI ĮKALINTI DU ŽINOMI ŽMOGAUS TEISIŲ AKTYVISTAI

  • 1

Du žinomi Kinijos žmogaus teisių aktyvistai, įskaitant vieną, kuris ragino atsistatydinti šalies prezidentą Xi Jinpingą (Si Dzinpingą), buvo įkalinti daugiau nei dešimtmečiui, pirmadienį pranešė teisių gynimo grupė ir vieno iš jų žmona.

Xu Zhiyongas (Su Džijongas) ir kitas kampanijos dalyvis Ding Jiaxi (Dingas Dziasi) po uždarų teismo posėdžių buvo nuteisti už kurstymą nuversti valstybės valdžią.

Abu buvo pagrindiniai Naujųjų piliečių judėjimo – pilietinių teisių gynimo grupės, kuri ragino vykdyti konstitucines reformas ir kritikavo vyriausybės korupciją – veikėjai.

Xu Zhiyongas, kuris ragino Xi Jinpingą atsistatydinti dėl itin griežto COVID-19 pandemijos valdymo, po uždaro teismo proceso Kinijos rytuose esančioje Šandongo provincijoje buvo įkalintas 14 metų, teigė žmogaus teisių gynimo grupė „Human Rights Watch“.

Ding Jiaxi buvo įkalintas 12 metų, be to, iš jo trejiems metams buvo atimtos politinės teisės, naujienų agentūrai AFP sakė jo žmona, turėdama omenyje Kinijoje taikomą bausmę, pagal kurią nuteistiesiems neleidžiama užimti valstybinių pareigų.

AFP paprašytas pakomentuoti, teismo pareigūnas atsisakė patvirtinti abiejų vyrų įkalinimo faktą.

Teisių gynimo grupių teigimu, Xi Dzinpingo jau dešimtmetį trunkančio valdymo metu pilietinės laisvės ir saviraiškos laisvė toliau mažėja.

Redaktorius Ignas Ramanauskas

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kinai žino, ką daro. Pagarba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS