Kinijos ekonomiką apėmęs sąstingis kelia rimtą grėsmę | Diena.lt

KINIJOS EKONOMIKĄ APĖMĘS SĄSTINGIS KELIA RIMTĄ GRĖSMĘ

Kinijos ekonomiką yra apėmęs sąstingis, o tai, kai kurių analitikų teigimu, kelia rimtą grėsmę viso pasaulio ekonomikai.

Kaip teigia Didžiosios Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC, naujausi duomenys iš Kinijos rodo, kad antroji didžiausia pasaulio ekonomika toliau lėtėja. Tiesa, neseniai paskelbti trečiojo šių metų ketvirčio Kinijos ekonomikos augimo duomenys – geresni nei antrojo ketvirčio, vis dėlto jie byloja apie tai, kad Kinijos ekonomiką yra apėmęs sąstingis.

Pernai Kinijos ekonomika didėjo 6,9 proc. – tai mažiausias augimas per pastaruosius 25 metus. Bet tai tėra oficialūs skaičiavimai: kai kurie analitikai spėja, kad pernai Kinijos ekonomikos augimas galėjo būti gerokai kuklesnis – tik apie 4 proc., o šiais metais – 5 proc. Kitąmet augimas vėl sumenks iki 4,5 proc.

Tiesa, remiantis Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognoze, Kinijos ekonomika šiemet turėtų paaugti nuo 6,2 iki 6,6 proc., o kitais metais – panašiai. Bet ir tai nėra daug Kinijai: 2014 m. šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) augo 7,3 proc.

Analitikai įspėjo, kad Kinijos ekonomikos sulėtėjimas – pavojus globaliai ekonomikai. Kenas Rogoffas, anksčiau dirbęs vyriausiuoju TVF ekonomistu, sakė: "Nėra abejonių, jog Kinija šiuo metu kelia didžiausią susirūpinimą. Ši šalis – globalios ekonomikos variklis. Ir dėl to ji – labai reikšminga. Bet Kinija išgyvena didelę politinę revoliuciją, o jos ekonomika, manau, lėtėja gerokai sparčiau, nei pateikiama oficialioje statistikoje."

Drauge jis atkreipė dėmesį į Kinijos bankų suteiktų paskolų ir BVP santykį, kur atotrūkis – neproporcingai didelis.

"Jei norite pažiūrėti į pasaulio kraštą, kuris turi skolų problemų, pažvelkite į Kiniją. Jie stebėjo kreditu paremtą augimą, tačiau tokie dalykai amžinai nesitęsia", – aiškino ekonomistas.

Analitikas Markas Williamsas taip pat pastebėjo, kad "skolos lygis Kinijoje auga pernelyg sparčiai". O tai signalizuoja apie galimą finansų krizę. "Staigus skolų augimas per trumpą laiką dažniausiai baigiasi blogai. Paprastai tokiu atveju kyla finansų krizė. Esame įpratę laikyti Kiniją pagrindiniu pasaulio ekonomikos lokomotyvu, vis dėlto padėtis toje šalyje dabar gali būti visai kitokia nei prieš penkerius metus", – įspėjo analitikas.

Pasaulio prekybos organizacija (PPO) daugiau nei 1 proc. sumažino šių metų pasaulinės prekybos apimčių augimo prognozę ir perspėjo, kad augimas bus lėčiausias nuo pasaulinės finansų krizės laikų.

Dar balandį PPO prognozavo, kad šiemet pasaulinės prekybos apimtis išaugs 2,8 proc. Tačiau dabar prognozuojama, kad padidės tik 1,7 proc. Pernai prognozuota, kad prekybos mastas išaugs 3,9 proc. PPO sumažino ir kitų metų prekybos augimo prognozę nuo 3,6 proc. iki 1,8–3,1 proc.

"Šiemet prognozuojant pasaulinio BVP prieaugį 2,2 proc., prekybos apimčių ir ūkio didėjimas bus lėčiausias nuo 2009 m. finansų krizės", – skelbiama PPO pranešime.

Organizacija teigia nusprendusi sumažinti visų šių metų prognozę reaguodama į labiau, nei prognozuota, sumažėjusias prekybos apimtis pirmąjį šių metų ketvirtį, ypač besivystančiose šalyse, tokiose kaip Kinija ir Brazilija. Prekybos apimtys lėtėjo ir Šiaurės Amerikoje, kur 2014–2015 m. importo apimtis augo sparčiau nei bet kuriame kitame pasaulio regione.

"Ryškus prekybos apimčių augimo sulėtėjimas yra labai rimtas dalykas ir turi paskatinti sunerimti", – sakė PPO generalinis sekretorius Robertas Azevedo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS