Kinijos prezidentas ragina Šiaurės Korėją ir JAV „susitikti pusiaukelėje“ | Diena.lt

KINIJOS PREZIDENTAS RAGINA ŠIAURĖS KORĖJĄ IR JAV „SUSITIKTI PUSIAUKELĖJE“

  • 0

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pasiūlė Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui (Kim Čen Unui) tvirtą palaikymą įstrigusiose denuklearizacijos derybose su Jungtinėmis Valstijomis ir pabrėžė, kad abi šalys turi „susitikti pusiaukelėje“, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Kim Jong Unas šią savaitę buvo traukiniu atvykęs į Pekiną dviejų dienų vizito. Šalių lyderių diskusijose buvo dar kartą patvirtintas Kinijos vaidmuo derybų procese, o ši Kim Jong Uno kelionė daugelio laikoma svarbiu strateginiu žingsniu prieš planuojamą antrą jo susitikimą su Amerikos prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Birželį Singapūre surengtame pirmame susitikime lyderiai pasirašė miglotą dokumentą, kuriuo Kim Jong Unas pažadėjo, kad bus siekiama „Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“. Tačiau nuo tada derybose faktiškai nebuvo pasiekta pažangos, Pchenjanui ir Vašingtonui, turinčiam 28 500 karių Pietų Korėjoje, nesutariant, ką tai turėtų reikšti.

Šiaurės Korėja reikalauja sušvelninti jai taikomas tarptautines sankcijas, įvestas dėl jos branduolinių ginklų bei raketų programų. JAV nori, kad šios priemonės liktų galioti, kol Pchenjanas atsisakys savo ginklų, o tokio pažado jis kol kas viešai nėra davęs. 

Kinija taip pat nori, kad sankcijos Šiaurės Korėjai būtų sušvelnintos. Xi Jinpingas „išreiškė viltį, kad KLDR (Šiaurės Korėja) ir Jungtinės Valstijos susitiks pusiaukelėje“, pranešė Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Kinijos prezidentas „palankiai atsiliepė apie teigiamas priemones, kurių ėmėsi DPRK“, pridūrė agentūra. 

Šiaurės Korėja įvykdė šešis branduolinius bandymus ir paleido raketų, galinčių pasiekti Jungtines Valstijas. Tačiau Pchenjanas jau ilgiau nei metus neberengia tokių bandymų ir sugriovė įėjimus į požeminius tunelius branduolinių bandymų poligone, nurodęs, kad šaliai jo nebereikia.   

Šiaurės Korėja atmeta JAV reikalavimus dėl „vienašališko nusiginklavimo“ ir vadina juos „gangsteriškais“. 

Kinija yra vienintelė įtakinga Šiaurės Korėjos sąjungininkė ir svarbi prekybos partnerė, tačiau pastaraisiais metais dėl Pchenjano branduolinės veiklos jų santykiai buvo pašliję. Visgi pernai ryšiai tarp šalių pastebimai pagerėjo, o Kim Jong Unas net tris kartus susitiko su Xi Jinpingu.

Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA pranešė, kad Kim Jong Unas per diskusijas su Xi Jinpingu kalbėjo apie „sunkumus ir susirūpinimą“ dėl derybų su Jungtinėmis Valstijomis. Anot jos, Kinijos lyderis išsakė tvirtą palaikymą Šiaurės Korėjos pozicijai. 

Viršūnių susitikimas – „neišvengiamas“

Visi ankstesni Kim Jong Uno ir Xi Jinpingo susitikimai vykdavo prieš Šiaurės Korėjos lyderio derybas su D. Trumpu arba Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu (Mun Džejinu) ar po jų.

Sekmadienį D. Trumpas pareiškė, kad Vašingtonas ir Pchenjanas derasi dėl kito viršūnių susitikimo vietos, o Moon Jae-inas ketvirtadienį sakė, kad tos derybos yra „neišvengiamos“.

Pasak Pietų Korėjos vadovo, Pchenjanui reikia imtis „ryžtingų, praktinių priemonių siekiant denuklearizacijos“, kad užtikrintų sankcijų panaikinimą. Kalbėdamas su žurnalistais prezidentas taip pat pabrėžė, kad JAV irgi turi imtis „atitinkamų priemonių“, tokių kaip susitarimas dėl „taikos režimo“ ir oficialus 1950–1953 metų Korėjos karo užbaigimas.

Moon Jae-inas pripažino, kad Singapūre pasiektas D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitarimas yra „gana miglotas“, o Pchenjano pažadas dėl branduolinio nusiginklavimo kelia „skeptiškas“ nuotaikas.

Vis dėlto Kim Jong Unas jį ir kitus lyderius užtikrino, kad jo požiūris į denuklearizaciją „niekuo nesiskiria nuo to, ko reikalauja tarptautinė bendruomenė“, o Pchenjanas to nesieja su JAV pajėgų buvimu Pietų Korėjoje ar netoliese, teigė Moon Jae-inas.

Tuo metu praėjusį mėnesį KCNA išplatintame komentare sakoma, kad kai Pchenjanas kalba apie „Korėjos pusiasalio denuklearizaciją“, jis turi galvoje Šiaurės Korėją, Pietų Korėją ir „gretimas teritorijas, iš kurių taikomasi į Korėjos pusiasalį“.

Korėjos nacionalinės diplomatijos akademijos analitikas Kim Han-kwonas (Kim Hankvonas) perspėjo, kad preliminarios Pchenjano ir Vašingtono derybos gali būti labai svarbios.

„Jei tai, ką po savo viršūnių susitikimo su Kinija pasiūlys Šiaurės Korėja, neatitiks Vašingtono lūkesčių, kils konfliktas ir naujų abejonių, ar antras viršūnių susitikimas turėtų įvykti“, – teigė jis naujienų agentūrai AFP.

Gimtadienio banketas

Vašingtonas ir Pekinas turi konkuruojančių strateginių interesų Šiaurės Rytų Azijoje, o kaip pranešė „Xinhua“, Xi Jinpingas dar kartą pabrėžė, kad Kinijos vaidmuo šiame diplomatiniame procese yra svarbus.

Pekinas yra pasirengęs „suvaidinti teigiamą ir konstruktyvų vaidmenį išlaikant taiką ir stabilumą, įgyvendinant denuklearizaciją pusiasalyje ir tvarią taiką bei stabilumą regione“, naujienų agentūra „Xinhua“ cituoja Kinijos lyderį.

Antradienį, kai, kaip manoma, Šiaurės Korėjos lyderis šventė gimtadienį, Xi Jinpingas susitiko su Kim Jong Unu šalia Tiananmenio aikštės esančioje Didžiojoje liaudies salėje, kur posėdžiauja Nacionalinis Liaudies Kongresas, o vėliau kinų prezidentas pakvietė svečią su žmona Ri Sol Ju (Li Sol Džu) į banketą.

Be to, Kim Jong Unas trečiadienį apsilankė vienoje medikamentų gamykloje, kur gaminami tradiciniai kinų vaistai, o prieš vykdamas namo dar papietavo su Xi Jinpingu.

Šis Šiaurės Korėjos lyderio vizitas Pekine sutapo su prekybos derybomis tarp kinų ir amerikiečių pareigūnais.

Analitikų teigimu, Pekinas gali pasinaudoti Šiaurės Korėjos klausimu kaip koziriu derybose su Vašingtonu, tačiau Kinijos užsienio reikalų ministerija neigė esant kokių nors sąsajų su Kim Jong Uno viešnage ir derybomis su amerikiečiais.

Būta „retos istorinės galimybės“ rasti politinį sprendimą Korėjos pusiasalio klausimu, Xi Jinpingą citavo „Xinhua“. Be to, Pekinas „palaiko KLDR ir Jungtinių Valstijų rengiamus viršūnių susitikimus ir pasiekiamus rezultatus“, teigė Kinijos vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS