Kosovas paminėjo dešimtąsias nepriklausomybės nuo Serbijos metines | Diena.lt

KOSOVAS PAMINĖJO DEŠIMTĄSIAS NEPRIKLAUSOMYBĖS NUO SERBIJOS METINES

  • 5

Kosovas šeštadienį paminėjo dešimtąsias nepriklausomybės nuo Serbijos metines. Sostinė Priština buvo išpuošta mėlynai geltonomis šalies vėliavomis, iškilmių kulminacija tapo iš Kosovo kilusios britų popatlikėjos Ritos Oros koncertas.

Kosovo prezidentas Hashimas Thačis parlamento priimtą nepriklausomybės deklaraciją pavadino „laimingiausiu momentu mums visiems, kaip tautai“. Vyriausybės vadovas Ramushas Haradinajus kabineto posėdyje pažymėjo, kad Kosovas įkūnija žmonių norą „gyventi laisvėje“. Tačiau jis pripažino, kad modernios valstybės kūrimas dar nebaigtas.

Šeštadienio vakarą tūkstančiai žmonių centrinėje sostinės aikštėje susirinko į Prištinoje gimusios R. Oros koncertą. Kosovas įveikė ilgą kelią, kad galėtų švęsti šią dieną, prieš pasirodymą sakė 27 metų atlikėja. „Aš manau, kad tai tik neįtikėtinos kelionės pradžia mūsų šaliai“, - kalbėjo ji.

Daugiausiai etninių albanų gyvenamą Kosovą po Kosovo karo, nusinešusio 13 000 gyvybių, 1999-aisiais ėmė administruoti Jungtinės Tautos (JT). 2008 metų vasario 17 dieną buvusi Serbijos provincija vienašališkai paskelbė nepriklausomybę. Nepriklausomybę pripažino daugiau kaip 110 pasaulio šalių. Vyriausybė Belgrade tuo tarpu ir toliau laiko Kosovą separatistine provincija.

2011 metais, tarpininkaujant Europos Sąjungai (ES), buvo pradėtos derybos dėl santykių tarp Serbijos ir Kosovo normalizavimo. Tačiau per praėjusius dvejus metus jos nepasistūmėjo į priekį. Serbijos užsienio reikalų ministras Iviča Dačičius šeštadienį sakė, kad Belgradas yra „dar toli“ iki Kosovo pripažinimo. Be susitarimo su Kosovu „šis klausimas negali būti išspręstas“.

Kosovas yra viena skurdžiausių Europos šalių. Skurde gyvena apie 40 proc. gyventojų iš 1,8 mln. Nedarbas mažoje valstybėje siekia 30 proc., tarp jaunimo - net 50 proc.

GALERIJA

  • Kosovas paminėjo dešimtąsias nepriklausomybės nuo Serbijos metines
  • Kosovas paminėjo dešimtąsias nepriklausomybės nuo Serbijos metines
EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nuomonė

Kosovas yra Serbija.

Anonimas

kosovas darbar amerikos žudikų kolonija,kur klesti nusikalstamumas,kaip ir lietuvoje

Comandante

Katalonai tai nors patys, o cia USA atplese nuo Serbijos . Dabar visiems rodo, kaip laisves didvyrius
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS