Kremlius smerkia valdžios „uzurpaciją“ Venesueloje | Diena.lt

KREMLIUS SMERKIA VALDŽIOS „UZURPACIJĄ“ VENESUELOJE

  • 0

Maskva ketvirtadienį išreiškė paramą Venesuelos prezidentui Nicolas Maduro (Nikolui Madurui), pavadino jį legitimiu šios šalies lyderiu ir pasmerkė opozicijos „valdžios uzurpaciją“.

Griežtame pareiškime, kuriuo remiamas Maskvos sąjungininkas N. Maduro, Rusijos užsienio reikalų ministerija perspėjo, kad tarptautinė parama opozicijos lyderiui Juanui Guaido (Chuanui Gvaidui), kuris trečiadienį pasiskelbė laikinuoju Venesuelos prezidentu, yra „tiesus kelias į savivalę ir kraujo liejimą“.

„Tik venesueliečiai turi teisę spręsti dėl savo ateities. Destruktyvus kišimasis iš išorės, ypač esant dabartinei itin įtemptai situacijai, yra nepriimtinas“, – sakoma pareiškime.

Atskirame pareiškime reporteriams Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas smerkė opozicijos bandymus uzurpuoti valdžią.

„Laikome pasikėsinimą uzurpuoti valdžią Venesueloje... tarptautinės teisės pagrindų pažeidimu, – pareiškė Dmitrijus Peskovas. – N. Maduro yra legitimus valstybės vadovas.“

Išvakarėse Venesuelos Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas J. Guaido per didelį opozicijos mitingą prieš valstybės vadovą N. Maduro pasiskelbė einančiu šalies prezidento pareigas.

Jungtinės Valstijos, Brazilija ir virtinė kitų šalių jau išreiškė palaikymą J. Guaido ir pripažino jį laikinuoju Venesuelos prezidentu, o Jungtinės Tautos paragino pradėti Karakase dialogą, kad būtų išvengta „katastrofos“, tad N. Maduro vis labiau izoliuojamas.

ES ir JAV yra paskelbusios sankcijas N. Maduro, kurį Vakarų valstybės vadina diktatoriumi dėl jo brutalaus opozicijos slopinimo, bet Kremlius jį rėmė.

Maskva perspėjo Vašingtoną nerengti jokių naujų karinio įsikišimo Venesueloje bandymų.

„Perspėjame nedaryti jokių tokio pobūdžio neapgalvotų žingsnių, turinčių katastrofiškų padarinių“, – pabrėžė Užsienio reikalų ministerija.

Pasak Maskvos, Vašingtono „nerūpestingi veiksmai“ šioje šalyje pademonstravo, kad Jungtinės Valstijos ignoravo tarptautinės teisės normas ir norėjo prastumti valdžios pakeitimą Venesueloje.

Rusija turi didelių ekonominių interesų Venesueloje ir yra investavusi milijardus dolerių į jos energetikos sektorių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS