Kyjivas žada niekada nekelti baltos vėliavos ir smerkia popiežiaus raginimą derėtis | Diena.lt

KYJIVAS ŽADA NIEKADA NEKELTI BALTOS VĖLIAVOS IR SMERKIA POPIEŽIAUS RAGINIMĄ DERĖTIS

  • 0

Ukraina sekmadienį pasmerkė popiežiaus Pranciškaus raginimą derėtis su Rusija, praėjus dvejiems metams po rusų invazijos pradžios, ir pažadėjo niekada nepasiduoti po to, kai pontifikas pareiškė, kad Kyjivas turėtų turėti „drąsos iškelti baltą vėliavą“.

Katalikų lyderis supykdė Kyjivą po to, kai šeštadienį paskelbtame interviu pareiškė, kad Ukraina turėtų derėtis su Rusija, kuri per karą užgrobė didelę jos teritorijos dalį.

„Mūsų vėliava yra geltona ir mėlyna. Su šia vėliava mes gyvename, mirštame ir nugalime. Mes niekada nekelsime jokių kitų vėliavų“, – socialinėje žiniasklaidoje pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Ukraina pažadėjo neatsisakyti jokios savo teritorijos dalies Rusijos naudai.

„Kai matai, kad esi nugalėtas, kad reikalai nesiklosto, turėti drąsos derėtis“, – Kyjivo pyktį pakurstė šie popiežiaus žodžiai.

D. Kuleba paragino pagyvenusį pontifiką stoti „į gėrio pusę“, o ne statyti priešingas puses „į vieną gretą ir vadinti tai „derybomis“.

Jis taip pat užsiminė apie kai kuriuos katalikų bažnyčios atstovus, Antrojo pasaulinio karo metais bendradarbiavusius su nacių pajėgomis.

Mūsų vėliava yra geltona ir mėlyna. Su šia vėliava mes gyvename, mirštame ir nugalime. Mes niekada nekelsime jokių kitų vėliavų.

„Kartu, kalbant apie baltą vėliavą, mes žinome šią Vatikano strategiją iš XX amžiaus pirmosios pusės“, – sakė D. Kuleba.

„Raginu nekartoti praeities klaidų ir palaikyti Ukrainą bei jos žmones teisingoje kovoje už savo gyvybes“, – pridūrė jis.

Jis taip pat padėkojo popiežiui Pranciškui už jo „nuolatines maldas už taiką“ ir sakė, kad Kyjivas tikisi, jog dvasininkas apsilankys Ukrainoje.

„Mes ir toliau viliamės, kad po dvejus metus trukusio niokojančio karo Europos širdyje pontifikas ras progą apsilankyti Ukrainoje su apaštališkuoju vizitu ir paremti daugiau kaip milijoną Ukrainos katalikų, daugiau kaip penkis milijonus graikų katalikų ir visus ukrainiečius“, – sakė D. Kuleba.

Popiežius Pranciškus Šveicarijos televizijos šeštadienį paskelbtame interviu paragino karo Ukrainoje šalis „derėtis, kol viskas dar nepablogėjo“.

Popiežius Pranciškus nuolat ragina siekti taikos Ukrainoje, nors pirmaisiais Rusijos invazijos mėnesiais sulaukė kritikos dėl to, kad neįvardijo Maskvos kaip agresorės, o pernai sulaukė kaltinimų skleidžiant imperinę propagandą vaizdo žinutėje jauniems rusų katalikams.

Gairės: karas Ukrainoje, Popiežius, Pranciškus, Kyjivas, taikos derybos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS