Kylant įtampai parlamente, Italijos premjeras gina biudžetą | Diena.lt

KYLANT ĮTAMPAI PARLAMENTE, ITALIJOS PREMJERAS GINA BIUDŽETĄ

  • 0

Italijos premjeras Giuseppė Contė penktadienį audringame parlamento posėdyje aršiai gynė vyriausybės priimtą 2019 m. biudžeto projektą, kuris turi būti patvirtintas iki metų pabaigos, praneša „Reuters“.

Pataisytas biudžeto projektas buvo pristatytas žemesniesiems parlamento Deputatų rūmams ketvirtadienį po to, kai vyriausybė pasiekė paskutinės minutės susitarimą su Europos Komisija (EK), siekdama išvengti baudžiamosios procedūros, kuri galėjo baigtis baudomis.

Parlamento opozicijos nariai tikino neturėję pakankamai laiko išnagrinėti atnaujintą biudžeto projektą, o posėdis buvo trumpam sustabdytas, centro kairės Demokratų partijos (PD) atstovas sviedė biudžeto projekto dokumentus į vieną iš ministrų.

Kalbėdamas ministro pirmininko metų pabaigos spaudos konferencijoje, G. Contė pripažino, kad parlamento vaidmuo sumažėjo, tačiau patikino, kad susitarimas su Briuseliu yra „puikus rezultatas, atnešiantis naudos visai šaliai“.

Italija praeitą savaitę pataisė biudžeto projektą ir sumažino planuojamą kitų metų deficitą iki 2,04 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) po to, kai EK atmetė anksčiau pateiktą projektą su 2,4 proc. deficitu.

G. Contė biudžetą pavadino „pirmu žingsniu ilgame ir ambicingame reformų kelyje“, kuris turės „pakeisti Italiją nuo galvos ligi kojų“ ir galiausiai sustiprinti itin silpną ekonomikos augimą. Vyriausybė planuoja siūlyti Deputatų rūmams dėl biudžeto projekto balsuoti šeštadienį arba sekmadienį.

Tuo tarpu opozicinė PD pateikė skundą šalies Konstituciniam Teismui, tikindama, kad buvo pažeistos jos demokratinės teisės, nes vyriausybė nedavė pakankamai laiko įsigilinti į biudžeto projektą ar pateikti pakeitimų siūlymus.

Italijos finansų rinkos sveikino konflikto su Europos Komisija pabaigą, o Italijos vyriausybės obligacijų palūkanų normos penktadienį krito iki trijų mėnesių žemumų.

G. Contė į priekį veda populistinio „5 žvaigždučių judėjimo“ („Movimento 5 Stelle“) ir dešiniųjų „Lygos“ („Lega“) koalicijos suformuotą vyriausybę. Nors pats G. Contė artimai bendrauja su „5 žvaigždučių judėjimo“ lyderiais, jis nepriklauso jokiai partijai.

Anksčiau mažai kam žinomas teisininkas netikėtai tapo, daugelio apklausų duomenimis, pačiu populiariausiu Italijos politiku. Tačiau, penktadienį tikino G. Contė, jis nesieks perrinkimo po to, kai pasibaigs vyriausybės 5 metų kadencija.

Jo teigimu, dabartinė valdančioji koalicija yra „idealiai vieninga“. Taip pat spaudos konferencijos metu premjeras pristatė tolesnius vyriausybės planus mokestinių reformų, biurokratinio aparato mažinimo ir infrastruktūros investicijų srityse.

GALERIJA

  • Kylant įtampai parlamente, Italijos premjeras gina biudžetą
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS