Lankydamasis Lotynų Amerikoje S. Lavrovas užsipuolė JAV | Diena.lt

LANKYDAMASIS LOTYNŲ AMERIKOJE S. LAVROVAS UŽSIPUOLĖ JAV

  • 0

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį piktinosi Vakarų „šantažu, ultimatumais ir grasinimais“ tokioms šalims kaip jo šalis ir sąjungininkė Kuba, kurioje jis pradėjo kelionę po Lotynų Ameriką.

S. Lavrovas, kuris taip pat lankysis Venesueloje ir Brazilijoje, kur vyks Didžiojo dvidešimtuko (G-20) užsienio reikalų ministrų susitikimas, kubiečiui kolegai Bruno Rodriguezui (Brunui Rodrigesui) Havanoje sakė, kad abi šalys tapo JAV ir jų sąjungininkių „neteisėto spaudimo“ aukomis.

„Daugiapolio pasaulio realijos [...] provokuoja agresyvią Jungtinių Valstijų ir kitų pasaulio šalių mažumos, kurios visomis priemonėmis nori išsaugoti savo dominavimą, hegemoniją ir diktatą, reakciją“, – teigė jis.

„Jungtinių Valstijų ir kitų Vakarų šalių atstovų naudojamos priemonės yra ne diplomatija, o šantažas, ultimatumai, grasinimai, brutalios karinės jėgos naudojimas ir sankcijos“, – sakė jis.

JAV prekybos embargą Kubai taiko nuo tada, kai prieš šešis dešimtmečius įvyko Fidelio Castro (Fidelio Kastro) vadovaujama revoliucija, o Rusijai įvedė griežtas sankcijas po jos invazijos į Ukrainą.

„Kuba tiesiogiai žino, kas yra neteisėtas spaudimas: visiškas embargas, kurį vienintelės Jungtinės Valstijos gina kaip teisėtą veiksmų kelią“, – teigė S. Lavrovas, atvykęs į Kubą su devintuoju savo vizitu ir jau antruoju per pastaruosius metus.

„Tai nepriimtina visiems kitiems pasaulio bendruomenės nariams. Tačiau tai nestabdo Vašingtono“, – pridūrė jis.

Nuo 2022 metų Rusija ir Kuba stiprina ryšius, o vis labiau izoliuojama Maskva ieško naujų diplomatinių ir prekybos partnerių.

Jungtinių Valstijų ir kitų Vakarų šalių atstovų naudojamos priemonės yra ne diplomatija, o šantažas, ultimatumai, grasinimai, brutalios karinės jėgos naudojimas ir sankcijos.

2022-ųjų lapkritį Kubos prezidentas Miguelis Diazas-Canelis (Migelis Diasas-Kanelis) buvo atvykęs į Maskvą susitikti su rusų prezidentu Vladimiru Putinu.

2023-iųjų balandį M. Diazas-Canelis patikino Maskvą „besąlygiška Kubos parama“ jos „susidūrime su Vakarais“. Kuba niekada nekritikavo Rusijos puolimo prieš savo kaimynę.

Kuba, kuriai nuo 1962 metų JAV taiko embargą, susiduria su didžiausia per pastaruosius tris dešimtmečius ekonomine krize ir yra gavusi rusiškos naftos, kuri turėtų padėti sumažinti didžiulį degalų trūkumą.

Šaltojo karo metais Kuba ir SSRS buvo artimos sąjungininkės, tačiau šis bendradarbiavimas staiga nutrūko 1991-aisiais subyrėjus sovietų blokui.

Siekdamos atkurti ryšius, Maskva ir Havana pasirašė bendradarbiavimo susitarimus statybos, informacinių technologijų, bankininkystės, cukraus, transporto ir turizmo srityse.

Rusijos duomenimis, 2022-aisiais abiejų šalių komerciniai santykiai siekė 450 mln. dolerių (419 mln. eurų) – iš jų 90 proc. sudarė aliejaus ir sojų pupelių aliejaus pardavimai Kubai.

Praėjusį rugsėjį Kuba paskelbė, kad sulaikė savo piliečių dėl įtariamo jų gabenimo kovoti už Rusiją Ukrainoje.

Nuo to laiko jokios informacijos apie tyrimą neskelbta.

S. Lavrovas susitiko su M. Diazu-Caneliu, o vėliau antradienį vyks į Venesuelą, po to – į Braziliją, kur vyks G-20 ministrų susitikimas.

Gairės: Sergejus Lavrovas, užsipuolė JAV, Kuba, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS