Latvija suteikė politinį prieglobstį Rusijoje šmeižtu kaltinamam žurnalistui | Diena.lt

LATVIJA SUTEIKĖ POLITINĮ PRIEGLOBSTĮ RUSIJOJE ŠMEIŽTU KALTINAMAM ŽURNALISTUI

  • 2

Latvija penktadienį suteikė politinį prieglobstį naujienų tinklapio „Rosbalt“ žurnalistui Aleksandrui Švarevui, ieškomam Rusijoje dėl vieno verslininko įtariamo apšmeižimo ir turto prievartavimo.

„Aš ir mano šeima gavome politinį prieglobstį Latvijoje; jos valdžia pripažino, kad esu persekiojamas Rusijoje dėl mano profesinės veiklos“, – penktadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė A. Švarevas.

Jis pareiškė toliau sieksiantis apginti savo gerą vardą ir sustabdyti baudžiamąjį persekiojimą.

Iš pradžių policija apkaltino žurnalistą šmeižtu, o paskui jam buvo iškelta baudžiamoji byla dėl turto prievartavimo. Dėl pirmųjų kaltinimų jam gresia 5 mln. rublių (74 tūkst. eurų) bauda arba 480 val. viešųjų darbų, o dėl pastarųjų – nuo septynių iki 15 metų laisvės atėmimas.

Abi bylos buvo sujungtos į vieną. Žurnalistui, šiuo metu esančiam Latvijoje, buvo išduotas tarptautinis arešto orderis.

Pasak prokurorų, A. Švarevas ir Ališeras Abdulajevas, taip pat įtrauktas į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą, keliuose tinklapiuose užpernai sąmoningai skelbė melagingus teiginius, kad verslininkas Ališeras Usmanovas įvykdė sunkių nusikaltimų.

Be to, kaip teigia tyrėjai, abu įtariamieji nuo praėjusių metų spalio kartu su dar keliais nenustatytais asmenimis įvairiose svetainėse skelbė diskredituojančią informaciją apie bendrovės „Fincraft Resources“ valdybos pirmininką Kenesą Rakiševą, kaltindami jį sukčiavimu, ryšiais su organizuoto nusikalstamumo pasauliu ir kitais nusikaltimais.

Verslininko spaudos tarnybai paprašius ištrinti, jos teigimu, melagingą informaciją, A. Švarevas ir A. Abdulajevas pareikalavo sumokėti jiems 50 tūkst. JAV dolerių arba 3,3 mln. rublių, o jeigu šis reikalavimas nebūtų įvykdytas – skelbti kompromituojančią informaciją, sako tyrėjai.

A. Švarevo advokatas Vladimiras Žerebenkovas pareiškė, kad kaltinimai buvo sufabrikuoti ir kad buvo „užsakytas“ žurnalisto persekiojimas.

„Šis kaltinimas yra visiškai netikslus, sufabrikuotas ir nepagrįstas“, – anksčiau sakė jis „Interfax“.

A. Švarevas „kategoriškai neigia“ savo kaltę ir netiki, kad tyrimas bus objektyvus, todėl ketina pasilikti užsienyje.

„Šiuo metu esu už Rusijos ribų. Tikrai neplanuoju būti pasiųstas už grotų dėl sufabrikuotų kaltinimų“, – pareiškė jis agentūrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

FELIKSAS

LIETUVA PALAIKO TERORISTUS.DUDAJEVAS,KALEJMAS.

na taip --dabar visos rusiskos kurvos -prostitutes

suleks y lietuva ar latvija pradedant Navalnais baigiant Svarevais...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS