Latvijoje referendumas dėl pasiūlymo panaikinti civilinės partnerystės įstatymą neįvyks | Diena.lt

LATVIJOJE REFERENDUMAS DĖL PASIŪLYMO PANAIKINTI CIVILINĖS PARTNERYSTĖS ĮSTATYMĄ NEĮVYKS

  • 10

Latvijoje dėl pasiūlymo panaikinti civilinės partnerystės įstatymą nebus balsuojama, nepavykus per parašų rinkimo kampaniją surinkti reikiamo rinkėjų parašų skaičiaus, penktadienį pranešė Vyriausioji rinkimų komisija.

Kad būtų galima inicijuoti referendumą, per parašų rinkimo kampaniją turės būti surinkti ne mažiau kaip 10 proc. teisę balsuoti turinčių rinkėjų, arba 155 tūkst. piliečių, parašai.

Tačiau per penktadienį pasibaigusią parašų rinkimo kampaniją galiausiai buvo surinkti tik 35 089 parašai, t. y. 23 proc. mažiau nei reikia, pranešė Latvijos Vyriausioji rinkimų komisija.

Tai reiškia, kad Notariato įstatymo pakeitimai gali būti paskelbti. Tikimasi, kad Vyriausioji rinkimų komisija iki sausio 12 dienos paskelbs oficialius parašų rinkimo kampanijos rezultatus.

Latvijos parlamente per paskutinį svarstymą buvo priimtas su partnerystės instituto įkūrimu susijusių įstatymų paketas, pasiūlytas teisingumo ministrės Inesės Libinos-Egnerės (Inesės Lybinios-Egnerės). Be kita ko, naujasis teisinis partnerystės institutas galės būti taikomas ir tos pačios lyties asmenims – jie galės įteisinti ir įregistruoti savo santykius.

Tačiau netrukus po paketo priėmimo opozicijai priklausantys įstatymų leidėjai pranešė surinkę 34 įstatymų leidėjų parašus, kad galėtų inicijuoti procedūrą, kurią įgyvendinus būtų surengtas referendumas dėl Notariato įstatymo pakeitimų.

Pasiūlymą pasirašė „Jungtinio sąrašo“, „Pirmiausia Latvija“ ir „Nacionalinio susivienijimo“ įstatymų leidėjai. Parašai buvo pateikti prezidentui.

Pagal Konstituciją, pateikus pasiūlymą, kurį pasirašė ne mažiau kaip 34 įstatymų leidėjai, naujo įstatymo paskelbimas gali būti sustabdytas mažiausiai dviem mėnesiams.

Tuomet Centrinė rinkimų komisija turėjo per mėnesį organizuoti parašų rinkimo kampaniją, kad gautų referendumui surengti reikalingą gyventojų paramą.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Arkliu

Valdžia reti issigimeliai

aha

Šaunuoliia Latvija.Šiuolaikiška,aktualu,ne vudramžiais gyvename,ne putliandijoje

Lietuvoje

p e d i k a i gali dulkintis per šikna ir neapsižaniję
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS