Latvijoje sulaikytas įtariamas šnipas | Diena.lt

LATVIJOJE SULAIKYTAS ĮTARIAMAS ŠNIPAS

  • 1

Latvijos saugumo policija sulaikė šalies pilietį, kaip įtariama, šnipinėjusį kitos valstybės naudai, penktadienį pranešė pareigūnai.

Teismas skyrė skirti įtariamajam kardomąjį kalinimą, naujienų agentūrai BNS sakė Saugumo policija.

Gruodžio 19-ąją Saugumo policija pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl šnipinėjimo, Latvijos baudžiamojo kodekso apibrėžiamo kaip neteisėtas įslaptintų duomenų rinkimas su tikslu perduoti juos užsienio valstybei arba užsienio organizacijai – tiesiogiai arba per kokį nors kitą asmenį. Prie šios veikos taip pat priskiriamas kitokių duomenų rinkimas, siekiant perduoti juos užsienio žvalgybos organizacijai.

Tą pačią dieną Saugumo policija sulaikė vieną įtariamąjį ir atliko kratas keliose vietose.

Sulaikytas Latvijos pilietis buvo oficialiai paskelbtas įtariamuoju byloje dėl šnipinėjimo ir neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais arba šaudmenimis.

Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, policija nesutiko atskleisti daugiau detalių – pavyzdžiui, kuriai šaliai šnipinėjo įtariamasis.

Jeigu būtų pripažintas kaltu, įtariamasis gali būti įkalintas iki 10 metų.

Saugumo policija su įtariamo šnipinėjimo atvejais susiduria jau ne pirmą kartą. 2016 metų pabaigoje valstybinės geležinkelių įmonės darbuotojas Aleksandras Krasnopiorovas buvo sulaikytas įtarus, kad jis šnipinėjo Rusijai. Ši byla tebėra nagrinėjama Jelgavos teismo.

2015 metų du Rusijos piliečiai buvo sulaikyti dėl neteisėto patekimo į Adažių karinę bazę, kur Latvijos kariai ir jų NATO sąjungininkai ruošėsi pratyboms. Šie asmenys iš pradžių buvo apkaltinti mėginimu šnipinėti ir terorizmu, bet vėliau jų veiksmai buvo perkvalifikuoti į chuliganizmą.

Kaip nurodoma Latvijos saugumo tarnybos metinėje ataskaitoje, 2016 metais didžiausią grėsmę kontržvalgybos srityje šaliai kėlė Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB), Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba (SVR) ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausioji žvalgybos valdyba (GRU) – daugiausiai dėl jų suaktyvėjimo kaimyninėse šalyse ir prieinamų išteklių.

Manoma, kad Latvijoje veikia ne vien Rusijos, bet ir kitų šalių žvalgybos tarnybos, bet jų aktyvumas ir grėsmė nacionaliniam saugumui išlieka kada maža, sakoma Saugumo policijos ataskaitoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kiek dar tokiu /ateiviu/ pas mus tik nera kam auskint nes ir aiskintojai ko gero is to pacio molio ypac uostamiestyje.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS