Latvijos pienininkai – kol kas greitesni kelyje į Kinijos rinką | Diena.lt

LATVIJOS PIENININKAI – KOL KAS GREITESNI KELYJE Į KINIJOS RINKĄ

Pirmieji latviški pieno produktai jau yra pasiekę Kiniją, 10 Latvijos pieno perdirbimo įmonių jau pasirašiusios sutartis dėl pieno eksporto į šią Azijos galiūnę. Tačiau lietuviai neturėtų pavyduliauti, nors galėtų sunerimti – latviškų produktų išskėstomis rankomis kinai nelaukia. Taip LRT.lt sako LRT RADIJO korespondentas Rygoje Arūnas Vaikutis.

Latvijos pieno gamintojau sutartis dėl pieno produktų eksporto į Kiniją pasirašė dar vasaros pradžioje. Tikėtasi, kad Kinijos rinka kompensuos bent dalį dėl prarastos Rusijos rinkos patiriamų nuostolių. Tačiau kol kas pieno upės į Kiniją tikrai neteka.

„Sutartis dėl pieno produktų eksporto į Kiniją yra pasirašiusios maždaug 10 Latvijos pieno perdirbimo įmonių. Pirmosios sutartys pasirašytos dar vasaros pradžioje, tačiau į Kiniją kol kas iškeliavo tik nedidelė siunta pieno miltelių ir keletas konteinerių valgomųjų ledų. Pirmoji tai padarė Latvijos pieno perdirbimo bendrovė „Food union“, – pasakoja A. Vaikutis.

Lietuvos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius yra sakęs, kad Lietuvos įmonių sutartys dėl eksporto į Kiniją galėtų būti pasirašytos lapkritį. Tikimasi, kad tokiu atveju pieno produktai būtų pradėti eksportuoti dar šiais metais ar kitų metų pradžioje.

Latviškų produktų valgyti nepuola

Pasak A. Vaikučio, į Kiniją išsiųstos bandomosios latviškų pieno produktų partijos. Tikimasi, kad, paragavę šių produktų, kinai užsimanys juos pirkti. Tačiau entuziazmo iš Kinijos – ne tiek daug, tad lietuviams dar nėra ko pavyduliauti.

„Kol kas latviai pirmauja, nes sutartys pasirašytos, pirmieji produktai pasiekė Kiniją. Tačiau, kaip sako Latvijos ūkininkų sąjunga,  lietuviams nėra ko bijoti: latviai tikrai jų neaplenks.

Pieno produktų eksportą į Kiniją, matyt, latviai laiko šiokia tokia utopija. Kinai atvažiavo, akytėm pamirkčiojo, bet nepuolė iškart tų latviškų produktų valgyti“, – kalba A. Vaikutis.

Gali tekti keisti gamybą

Pasak pašnekovo, Latvijos pieno perdirbimo bendrovė dabar laukia Kinijos vartotojų reakcijos, tada bus sprendžiama dėl didesnių apimčių eksporto. Tačiau pripažįstama, kad tokie pieno gaminiai, prie kokių esmę pratę mes arba kokie buvo eksportuojami į Rusiją, kinų vartotojams tikrai netiks.

„Šioje šalyje yra kitokios skonio tradicijos. Matyt, norint prisitaikyti prie Kinijos rinkos, teks kurti naujas pieno gaminių technologijas, pritaikytas būtent kinų vartotojams.

Kaip sako latviai, tai pareikalaus nemažai laiko, o rimtesnis pieno gaminių eksportas į Kiniją, jei prasidės apskritai, tai po metų ar kelerių“, – tvirtina LRT RADIJO korespondentas Rygoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS