Laukiant NATO viršūnių susitikimo daugėja nesutarimų | Diena.lt

LAUKIANT NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMO DAUGĖJA NESUTARIMŲ

NATO generalinis sekretorius Varšuvoje pareiškė, kad liepą vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Aljansas turėtų susikoncentruoti į greitesnį ir mobilesnį pajėgų judėjimą Europoje.

Jensas Stoltenbergas sako, kad NATO turi būti griežtas Rusijai, tačiau reikia išlaikyti dialogą. Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda sako, kad Maskvos nedomina konstruktyvus dialogas.

Nesutarimai įvairiais klausimais NATO viduje nėra naujiena, tačiau šalys juos įveikia ir randa bendrą poziciją. Tai – Aljanso stiprybė, – sako Varšuvoje viešėjęs NATO generalinis sekretorius.

Lenkijos sostinėje vyko NATO pavasario plenarinės asamblėjos posėdžiai. Darbotvarkės viršuje – didėjanti Rusijos agresija. Generalinio sekretoriaus teigimu, į Rusijos keliamą grėsmę reikia reaguoti tvirtai, tačiau negalima pamiršti ir dialogo.

„Turime suprasti, kad Rusija yra mūsų kaimynė. Rusija tokia ir liks, todėl reikia rasti pusiausvyrą tarp stiprios ir tvirtos žinios, kai ji pažeidžia tarptautinę teisę ir taisykles, kai atlieka kibernetines atakas ar kai Solsberyje panaudojo nervus paralyžiuojančią medžiagą. Turime tvirtą ir stiprią žinią suderinti su atvirumu dialogui“, – ragino NATO vadovas.

Lenkijos prezidentas kalbėdamas asamblėjoje pabrėžė, kad Maskvos nedomina dialogas. Kremliui, pasak Lenkijos vadovo, nepatinka pasaulio tvarka pagrįsta teise ir taisyklėmis.

„Norėčiau pabrėžti, kad sprendžiant iš pastarųjų dvejų metų patirties, nėra pagrindo manyti, jog įmanomas platesnis NATO ir Rusijos bendradarbiavimas. Maskva parodė, kad jos nedomina nuoširdus ir konstruktyvus dialogas. Kol siūlome dialogą, Aljansui reiktų įvertinti padėtį ir pasidaryti protingas išvadas“, – sakė Lenkijos prezidentas

Kitas nesutarimas – projektas „Nord Stream 2“, kurio dujotiekis jau pradedamas tiesti. Lenkija, kartu su Baltijos šalimis ir Jungtinėmis Valstijomis nepalaiko šio projekto. Generalinio sekretoriaus teigimu, Aljanso viduje didelis nesutarimas šiuo klausimu, todėl bendros pozicijos kol kas nėra.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS