Lenkija iškvietė Rusijos ambasadorių dėl V. Putino provokuojančių komentarų | Diena.lt

LENKIJA IŠKVIETĖ RUSIJOS AMBASADORIŲ DĖL V. PUTINO PROVOKUOJANČIŲ KOMENTARŲ

  • 0

Lenkijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį skubiai iškvietė Rusijos ambasadorių, norėdama pareikšti protestą dėl rusų prezidento Vladimiro Putino provokuojančių pareiškimų.

V. Putinas penktadienį apkaltino Varšuvą turint teritorinių ambicijų Vakarų Ukrainoje. Tokį naratyvą dažnai kartoja ir Rusija, ir jos artima sąjungininkė Baltarusija, kurią V. Putinas penktadienį pažadėjo ginti nuo galimų atakų.

Per nacionalinio saugumo tarybos posėdį V. Putinas taip pat pareiškė, kad Lenkijos vakarinės teritorijos yra buvusio Sovietų Sąjungos lyderio Josifo Stalino pokario dovana.

Lenkų užsienio reikalų viceministras Pawelas Jablonskis (Pavelas Jablonskis) sakė, kad rusų ambasadorius buvo iškviestas po „Rusijos prezidento Vladimiro Putino provokuojamų deklaracijų ir Rusijos Federacijos grasinimų bei kitų priešiškų veiksmų Lenkijos ir mūsų sąjungininkų atžvilgiu“.

„Susitikimas buvo labai trumpas, – sakė P. Jablonskis. – Sienos tarp šalių yra absoliučiai neliečiamos ir todėl Lenkija prieštarauja bet kokiam peržiūrėjimui.“

Po V. Putino komentarų Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) vėlai penktadienį tviteryje parašė, kad „Stalinas buvo karo nusikaltėlis, atsakingas už šimtų tūkstančių lenkų žūtį“ per Antrąjį pasaulinį karą ir po jo.

P. Jablonskis sakė, kad V. Putino komentarai buvo „bandymas išteisinti karo nusikaltėlį Staliną“ ir kad tai darė „kitas karo nusikaltėlis, kuriuo šiandien yra Putinas“.

Gairės: Rusija, Lenkija, karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS