Lenkija pašalinta iš Europos teismų tarybų tinklo | Diena.lt

LENKIJA PAŠALINTA IŠ EUROPOS TEISMŲ TARYBŲ TINKLO

  • 0

Lenkija po prieštaringai vertinamų reformų pirmadienį buvo pašalinta iš Europos teismų tarybų tinklo (ENCJ) – Europos Sąjungos institucijos, atstovaujančios valstybių narių teismų institucijoms.

ENCJ po susitikimo Bukarešte paskelbė, kad dėl numanomos Lenkijos teismų priklausomybės atėmė iš Lenkijos nacionalinės Teisėjų tarybos jos balsavimo teises ir pašalino ją iš tinklo.

„Ypatingos šio konkretaus atvejo aplinkybės nuvedė prie šio ką tik priimto sprendimo“, – sakoma ENCJ pareiškime.

„Narystės ENCJ sąlyga – kad institucijos būtų nepriklausomos nuo vykdomosios valdžios ir įstatymų leidžiamosios valdžios", – nurodoma jame.

Pagal neseniai padarytus pakeitimus, kuriuos prastūmė Lenkijos dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybė, teisėjus dabar rinks parlamentas, o ne Teisėjų tarybos nariai.

Šis žingsnis yra dalis platesnės teismų reformos, kuri, pasak Varšuvos, yra reikalinga norint kovoti su korupcija ir pertvarkyti komunistinio palikimo nenusikračiusią sistemą.

Tačiau kritikai sako, kad su naujomis priemonėmis vyriausybė perėmė teismų sistemos kontrolę ir sukėlė pavojų demokratijai.

Briuselis dėl „sisteminių grėsmių“ teisinės valstybės principams Lenkijoje inicijavo prieš šią šalį procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį. Dėl šios procedūros iš Lenkijos galiausiai gali būti atimta balsavimo teisė priimant ES sprendimus, tačiau Vengrija jau pažadėjo vetuoti tokį žingsnį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS