Lenkija su JAV „Westinghouse“ pasirašė sutartį dėl pirmosios šalyje AE | Diena.lt

LENKIJA SU JAV „WESTINGHOUSE“ PASIRAŠĖ SUTARTĮ DĖL PIRMOSIOS ŠALYJE AE

Lenkija trečiadienį pasirašė sutartį su JAV branduolinių technologijų grupe „Westinghouse“ dėl projektavimo pirmosios šalyje atominės elektrinės, kurią Lenkija laiko vienu pagrindų sustiprinti šalies energetinį saugumą ir mažinant priklausomybę nuo iškastinio kuro.

Dabartiniais skaičiavimais, pirmoji Lenkijoje branduolinė jėgainė Pomeranijoje kainuos apie 22 mlrd. eurų, o pirmasis jos reaktorius pradėtų veikti 2033 metais, skelbia Lenkijos radijas.

„Lenkija pradeda naują jai branduolinės energetikos etapą, kuris svarbus ne tik jai pačiai. Geopolitinės sumaišties kontekste bendradarbiavimas dėl pirmosios AE Lenkijoje turi absoliučiai esminę reikšmę“, – pareiškė Lenkijos premjeras  Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis).

Savo ruožtu Prancūzijos naujienų agentūra „France Presse“ pažymi, jog Lenkija – viena iš 11-os Europos Sąjungos valstybių narių, kurios pernai vasarį susitarė glaudžiau bendradarbiauti branduolinės energetikos srityje, vadindamos ją geriausia strategija siekiant tikslų mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją.

Nors Varšuvos planai plėtoti branduolinę energetiką rengiami jau daugelį metų, Rusijos invazija į Ukrainą ir po to kilę pasaulinių naftos ir dujų kainų svyravimai suteikė šiems siekiams papildomą pagreitį.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ką čia pameni

kvailiui vaidenas kad jis balsą turi. Deja. Dėl Ignalinos AE referendumas buvo PATARIAMASIS. T.y niekinis. Kodėl Hitachi neįtiko - buvo vieno bloko. O svarbiausia - Fukušimos avarija. Kuri buvo užprogramuot konstrukcijoje. Černobylio - Kievenergo žmogiška klaida. Galėjo neįvykti, tik nereikė bezdžionei duot granatos.

Nepameni kas referendumus

dėl Ignalinos AE ir stabdant Hitachi, protegavo ir šūdą pilstė,tokio Naisių piziaus nepažysti,runkeli?Kas jei ne postbolševikai sužlugdė skalūninių dujų išgavimą?Eik nx,jei nepameni.

o burokevičiukas AUŠTREVIČIUS tvarkingą AE n u g r i o v ė,

o Lenkija rūpinasi savo žmonių gyvenimu-- stato naują AE.-- kas įvertins burokevičiuko AUŠTREVIČIAUS padarytą ŽALĄ Lietuvai-- šis n e v y k ė l i s AUŠTREVIČIUS turėtų bent patupėti nemaža metelių -vienutėje ant narų, o ne b ą s t y t i s po BRIUSELĮ.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS