Lenkijoje nuspręsta nukelti pedofilija kaltinamo kunigo statulą | Diena.lt

LENKIJOJE NUSPRĘSTA NUKELTI PEDOFILIJA KALTINAMO KUNIGO STATULĄ

  • 1

Lenkijos šiaurinio uostamiesčio Gdansko savivaldybės taryba ketvirtadienį nusprendė visam laikui pašalinti iš miesto aikštės vieno pedofilija kaltinamo kunigo statulą, nepaisydama šio dvasininko šalininkų prieštaravimų.

Velionis tėvas Henrykas Jankowskis (Henrykas Jankovskis) sulaukė naujų kaltinimų dėl vaikų tvirkinimo liberaliajam dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ praėjusių metų pabaigoje paskelbus straipsnį, kuriame pakartojami kaltinimai, pirmą kartą nuskambėję prieš kelerius metus.

Gdansko merė Aleksandra Dulkiewicz (Aleksandra Dulkevič) prieš savivaldybės tarybos balsavimą dėl statulos likimo pareiškė, kad nukelti ją yra „vienintelis įmanomas sprendimas“.

Dėl galimų 2010 metais mirusio H. Jankowskio lytinių nusikaltimų prieš vaikus buvo pradėtas tyrimas, kuris buvo nutrauktas 2004 metais.

Praėjusį mėnesį trys aktyvistai buvo nuvertę minimą statulą. Ant jos vyrai užmetė apatinių drabužių ir patarnautojų rūbų, taip siekdami atkreipti dėmesį į galimas kunigo aukas.

Incidentas įvyko vos kelios valandos prieš Vatikane prasidedant svarbiam susitikimui, per kurį dvasininkai aptarė būdus kovoti su vaikų lytiniu išnaudojimu.

Dvasininko šalininkai, tokie kaip konservatyvieji veikėjai ir profsąjungos „Solidarumas“ atstovai, vėliau atstatė paminklą.

Trims suimtiems vyrams, įtariamiems nuvertus statulą, gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Praėjusių metų pabaigoje aktyvistai taip pat buvo sutepę šios privačiomis lėšomis pastatytos statulos rankas raudonais dažais.

H. Jankowskis rėmė komunistinės Lenkijos pirmąją nepriklausomą profesinę sąjungą „Solidarumas“.

Jis buvo šio judėjimo lyderio Lecho Walesos (Lecho Valesos) artimas patarėjas per 1980 metų streikus Gdansko laivų statykloje, vedusius į pirmosios vyriausybės nekontroliuojamos profsąjungos įsteigimą Lenkijoje.

Tačiau žlugus komunistų režimui jis tapo labiau kontroversiška figūra ir yra žinomas dėl savo antisemitinių pareiškimų.

GALERIJA

  • Lenkijoje nuspręsta nukelti pedofilija kaltinamo kunigo statulą
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

O pas mus tokių nėra ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS