Lenkijos Katalikų Bažnyčia skelbia, kad 382 jos kunigai išnaudojo vaikus | Diena.lt

LENKIJOS KATALIKŲ BAŽNYČIA SKELBIA, KAD 382 JOS KUNIGAI IŠNAUDOJO VAIKUS

  • 13

Lenkijos Katalikų Bažnyčios vadovai ketvirtadienį atskleidė, kad nuo 1990 metų buvo užfiksuoti 382 atvejai, kai dvasininkai tvirkino nepilnamečius.

Anot Bažnyčios Statistikos instituto vadovo Wojciecho Sadlono (Voicecho Sadlono), 198 kunigai lytiškai išnaudojo jaunesnius nei 15 metų vaikus, o dar 184 šventikai tvirkino 15–18 metų paauglius.

Minimi nusikaltimai buvo įvykdyti nuo 1990-ųjų iki praėjusių metų vidurio, sakė jis per spaudos konferenciją.

Lenkijos primas, arkivyskupas Wojciechas Polakas (Voicechas Poliakas) išreiškė „skausmą, gėdą ir kaltės jausmą, kad įvyko tokių situacijų“.

Skaičiai buvo paviešinti po Varšuvoje surengtos trijų dienų Lenkijos Episkopato sesijos, per kurią buvo aptarti vaikų išnaudojimo atvejai ir būdai, kaip apsaugoti nepilnamečius.

Žinia nuskambėjo vos kelios savaitės po to, kai Popiežius Pranciškus sukvietė Bažnyčios vadovus iš viso pasaulio į Vatikaną, kur jie diskutavo apie šią problemą.

Daugiausiai katalikiškos Lenkijos dvasininkijos lyderiai jau anksčiau pripažino, kad žino apie ne vieną tvirkinimo atvejį, bet nepatikslino, kiek jų gali būti.

Vienas aukas remiantis privatus fondas išsiuntė pontifikui sąrašą, į kurį įtraukta daugiau nei 90 dvasininkams paskelbtų teismo nuosprendžių ir daugiau kaip 300 įtariamo piktnaudžiavimo atvejų.

Neseniai Gdanske buvo nukelta žinomo kunigo Henryko Jankowskio (Henryko Jankoskio) statula, kai pasirodė naujų kaltinimų dėl pedofilijos šiam velioniui judėjimo „Solidarumas“ rėmėjui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Norge

Gaila,kad kataliku kunigai savo elgesiu atima is zmoniu tikejima.Gal daugeliui baznycios namai veikia kaip vieta kur galima ismineti savyje visas savo bedas,gal ir atsipalaiduoti,isejus pasijusti lengviau.Tiketi i dieva nera uzdrausta,bet tai galima atlikti ir tuscioje baznycioje...

lietuvis

O ką Lietuvių kunigėlių kaip ir nėra? Na tikrai šventa šalis. Gal iš lietuvių bažnytėlės pasakys tiesą.

elena

Baisu , baisiau ir būti negali.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS