Lenkijos opozicijos politikai atmeta galimybę sudaryti koaliciją su PiS | Diena.lt

LENKIJOS OPOZICIJOS POLITIKAI ATMETA GALIMYBĘ SUDARYTI KOALICIJĄ SU PIS

  • 0

Dviejų opozicinių partijų politikai trečiadienį griežtai atmetė galimybę sudaryti koaliciją su „Teise ir teisingumu“ (PiS), kurios atstovui dabartiniam Lenkijos ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui (Mateušui Moraveckiui) pavesta suformuoti naująją vyriausybę.

Laikinai ministro pirmininko pareigas einantis M. Morawieckis pirmadienį paskelbė, kad toliau kviečia susitikti kitų Lenkijos politinių darinių vadovus.

Jis sakė, kad, vykdydamas prezidento Andrzejaus Dudos (Andžejaus Dudos) jam patikėtą užduotį suformuoti naują vyriausybę, ieškojo galimų aljansų tarp daugumos frakcijų, kurios spalio 15 dieną vykusiuose visuotiniuose rinkimuose laimėjo vietas parlamente.

Kol kas pasiūlymu nesusidomėjo nė viena iš didžiųjų partijų.

Kairiųjų įstatymų leidėjas Krzysztofas Gawkowskis (Kšyštofas Gavkovskis) pirmasis atmetė pasiūlymą, kurį M. Morawieckis pateikė kai kurioms partijoms.

„Netikras premjeras kviečia mus į susitikimus dėl netikros koalicijos! – trečiadienį socialiniame tinkle „X“ rašė K. Gawkowskis. – Kairiųjų vardu pranešu, kad mes niekur nesiruošiame eiti!“

„Kairė“ (Lewica) yra platesnės „Naujosios kairės“ partijos dalis.

Panašiai trečiadienį kalbėjo ir agrarinės Lenkijos liaudies partijos (PSL) atstovas Marekas Sawickis (Marekas Savickis).

„Esu nustebęs, nes ne kartą viešai sakiau premjerui, kad jis be reikalo vaidina šią komediją, šį farsą ir be reikalo pratęsia šios vyriausybės agoniją“, – žurnalistams prie Lenkijos Seimo sakė M. Sawickis.

„Jau turime susitarimą su ministru pirmininku. Tas ministras pirmininkas – (parlamentinės) daugumos koalicijos – yra Donaldas Tuskas“, – sakė jis ir pridūrė: „Mes nesudarysime susitarimų su dviem ministrais pirmininkais. Dubleris mūsų nedomina.“

Lenkijos naujienų agentūrai PAP Miroslawas Suchonas (Miroslavas Suchonas), partijų „Lenkija 2050“ ir „Trečiasis kelias“ frakcijos vadovas, sakė, kad jo frakcija taip pat nepritars šiam pasiūlymui.

„Premjeras iš mūsų gaus labai konkretų atsakymą: mes į šį susitikimą nevyksime, – sakė jis. – Jau vyko konstruktyvios koalicinės derybos, pasirašėme dokumentus, Szymonas Holownia (Šimonas Holovnia) buvo išrinktas Seimo pirmininku, esame vyriausybės konstravimo etape.“

Taip pat buvo pakviestas Adrianas Zandbergas, vienas iš nedidelės kairuoliškos partijos „Drauge“ lyderių.

„Partija „Drauge“ nenori dalyvauti Mateuszo Morawieckio vyriausybėje“, – sakė lyderis.

„Laišką su pasiūlymu bendradarbiauti perskaičiau su tam tikra nuostaba“, – sakė A. Zandbergas.

„Dabar, kai Mateuszas Morawieckis netenka valdžios, pasitikėti jo duodamas pažadais, švelniai tariant, neverta“, – pridūrė jis.

Spalį rinkimuose daugumą vietų Lenkijos Seime iškovojo trijų pagrindinių opozicinių frakcijų – Pilietinės koalicijos, „Trečiojo kelio“ (kurią sudaro PSL ir centro dešinioji „Lenkija 2050“) ir „Naujosios kairės“ (vienijančios socialliberalias Lenkijos grupes) – aljansas.

Už ES pasisakanti opozicija sudarė koalicinį susitarimą ir siekia suformuoti vyriausybę, o savo kandidatu į ministrus pirmininkus iškėlė D. Tuską.

PiS vyriausybės atstovas Piotras Muelleris (Piotras Miuleris) yra sakęs, kad M. Morawieckiui bus itin sunku formuoti naują vyriausybę. Tačiau televizijai TVN24 jis sakė, kad M. Morawieckio pareiga yra pabandyti, A. Dudai pirmiausia patikėjus jam šią misiją, nes PiS gavo daugiau balsų už visas kitas atskiras partijas.

Jei M. Morawieckiui nepavyks, kitas premjeras bus D. Tuskas, sakė P. Muelleris.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS