Lenkijos prezidentui – kritika: suabejojo, kad Ukraina gali susigrąžinti Krymą | Diena.lt

LENKIJOS PREZIDENTUI – KRITIKA: SUABEJOJO, KAD UKRAINA GALI SUSIGRĄŽINTI KRYMĄ

  • 0

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) penktadienį pareiškė, kad Krymo pusiasalis yra „specifinis“ regionas ir jis negali pasakyti, ar Rusijos aneksuotą Krymą Ukrainai pavyks susigrąžinti.

Už tokias mintis šalies lyderis sulaukė griežtos kritikos, tačiau šeštadienį nuo savo pasakytų pastabų siekė atsiriboti, teigdamas, kad visada tvirtai palaikė Ukrainą.

2014 metais Rusija atplėšė Krymą nuo Ukrainos ir jį aneksavo. Aneksijos nepripažįsta dauguma kitų šalių.

Penktadienį, duodamas interviu „YouTube“ kanale „Kanal Zero“, A. Duda teigė, kad nežino, ar Ukrainai pavyks susigrąžinti Krymą, nes pusiasalis yra „specifinis ir taip pat dėl istorinių priežasčių“.

„Nes, tiesą sakant, jei žvelgtume iš istorinės perspektyvos, didžiąją laiko dalį jį kontroliavo Rusija“, – pridūrė jis.

Nes, tiesą sakant, jei žvelgtume iš istorinės perspektyvos, didžiąją laiko dalį jį kontroliavo Rusija.

Ukrainos ambasadorius Lenkijoje Vasylis Zvaryčas šeštadienį socialiniame tinkle „X“ sureagavo į A. Dudos pareiškimą: „Krymas yra Ukraina: jis toks yra ir toks išliks“, – rašė jis ir pridūrė, kad tai pagrįsta tarptautine teise.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis) šeštadienio rytą taip pat sureagavo.

„Lenkija pripažįsta Ukrainos nepriklausomybę tarptautiniu mastu nustatytose sienose, kurias ne kartą patvirtino Rusijos Federacija: pradedant 1990-ųjų lapkričio 19 dienos sutartimi, baigiant 1994-ųjų gruodžio 5 dienos Budapešto memorandumu ir 2003-ųjų sausio 28 dienos (Rusijos ir Ukrainos) sienos sutartimi“, – rašė jis „X“.

Didžiausios vyriausybės frakcijos, Pilietinės koalicijos (KO), deputatas Pawelas Kowalas (Pavelas Kovalas), kuris taps vyriausybės įgaliotiniu Ukrainos atstatymo klausimais, šeštadienio rytą radijo stočiai RMF FM sakė, kad „pasakojimai apie Rusijos Krymą yra nesąmonė (...) tų, kurie nežino istorijos“.

A. Duda yra dabar opozicinės „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partijos sąjungininkas.

Romanas Giertychas (Romanas Gertychas), įstatymų leidėjas iš Pilietinės koalicijos frakcijos socialiniame tinkle „X“ parašė: „Norėčiau priminti ponui Dudai, kad mūsų šalyje yra miestų, kurie savo istorijoje Lenkijai priklausė trumpiau nei kitai šaliai.“

Vėliau, šeštadienį, prezidentas A. Duda socialiniame tinkle „X“ parašė, kad „nuo pat pirmos dienos, kai prasidėjo brutali Rusijos agresija prieš Ukrainą, buvo ir yra aišku: Rusija pažeidžia tarptautinę teisę, yra agresorė ir okupantė“.

„Rusijos puolimas prieš Ukrainą ir tarptautiniu mastu pripažintų Ukrainos teritorijų, įskaitant Krymą, okupacija yra nusikaltimas, – pridūrė jis. – Šis karas negali baigtis Rusijos pergale.“

R. Sikorskis šeštadienį Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje reagavo į A. Dudos įrašą.

„Prezidentas patikslino savo žodžius, ir kiekvienam gali kas nors ne tai išsprūsti“, – sakė jis žurnalistams.

Gairės: Andrzejus Duda, kritika, Krymas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS