Lenkų prezidentas vetavo įstatymą, kuris sušvelnintų apribojimus skubiajai kontracepcijai | Diena.lt

LENKŲ PREZIDENTAS VETAVO ĮSTATYMĄ, KURIS SUŠVELNINTŲ APRIBOJIMUS SKUBIAJAI KONTRACEPCIJAI

  • 0

Lenkijos konservatyvių pažiūrų prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) penktadienį vetavo įstatymą, kuriuo būtų liberalizuota galimybė įsigyti skubiosios kontracepcijos tablečių.

Praėjusį mėnesį įstatymų leidėjai nubalsavo už įstatymą, siekdami atšaukti ankstesnės dešiniosios valdžios įvestą tvarką, kad šios tabletės gali būti įsigyjamos tik pagal receptą.

Prezidentūros pareiškime teigiama, kad A. Duda „nusprendė gražinti Farmacijos įstatymo pataisą parlamentui su prašymu persvarstyti įstatymą“.

A. Duda, ištikimas partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) sąjungininkas ir praktikuojantis katalikas, „negalėjo pritarti“ įstatymo projektui, suteikiančiam galimybę įsigyti kontraceptinių tablečių „be gydytojo konsultacijos ir neatkreipiant dėmesio į tėvų vaidmenį bei atsakomybę“, sakoma pareiškime.

Prezidentūra taip pat leido suprasti, kad A. Duda pritartų siūlymui sušvelninti apribojimus, bet tik moterims nuo 18 metų ir vyresnėms.

Lenkijoje, kurioje daugumą sudaro katalikai, per aštuonerius PiS valdymo metus buvo smarkiai apribotos moterų reprodukcinės teisės. 2017 metais buvo sugriežtinta skubios kontracepcijos prieinamumo tvarka ir nustatyta, kad ją galima įsigyti tik su receptu.

Sausį Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad jo vyriausybė pasirengusi pateikti svarstyti teisės aktus, kuriais būtų liberalizuotas beveik visiškas abortų draudimas ir sušvelninti apribojimai, taikomi skubiajai kontracepcijai.

A. Dudos veto sukėlė neigiamą valdančiosios stovyklos reakciją, o kairiųjų senatorė Magdalena Biejat (Magdalena Bejat) pasmerkė prezidento sprendimą, kurį pavadino žalingu.

„Jaunoms merginoms turėtų būti prieinama skubi kontracepcija, kaip ir suaugusioms moterims, nes jaunos merginos taip pat gali pastoti“, – žurnalistams sakė ji.

„Gaila, kad prezidentas vėl nusiteikęs prieš lenkų moteris“, – socialiniuose tinkluose pareiškė švietimo viceministrė Katarzyna Lubnauer (Katažina Lubnauer).

Ji pridūrė, kad vyriausybė žino, kaip reikės išspręsti šias kliūtis

„Kuo prieinamesnės“

Vyriausybė, numanydama, kad prezidentas įstatymą vetuos, jau paskelbė, kad jį apeis, leisdama vaistininkams išrašyti receptus tabletėms.

Gaila, kad prezidentas vėl nusiteikęs prieš lenkų moteris.

„Parengėme reglamentą, bendrauju su vaistininkais (...) Šią tabletę bus galima įsigyti pateikus receptą“, – trečiadienį sakė sveikatos apsaugos ministrė Izabela Leszczyna (Izabela Leščina).

„Jei nenorime, kad būtų moterų ir jaunų merginų nepageidaujamų nėštumų, darykime viską, kad skubios kontracepcijos tabletės būtų kuo prieinamesnės“, – sakė ji radijo stočiai RMF FM.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) interneto svetainėje teigiama, kad skubios kontracepcijos priemonės turėtų būti įtraukiamos į visas nacionalines šeimos planavimo programas.

Diskusijos dėl skubiosios kontracepcijos vyksta tuo pat metu, kai Lenkijoje bandoma liberalizuoti aborto įstatymą, kuris yra vienas griežčiausių Europoje.

Šiuo metu Lenkijoje abortas yra teisėtas tik tuo atveju, jei nėštumas atsirado dėl seksualinės prievartos ar incesto arba kelia grėsmę motinos gyvybei ar sveikatai.

Seimui pateikti keturi įstatymų projektai, kuriais siekiama liberalizuoti beveik visišką draudimą, tačiau jų svarstymas dar neprasidėjo, nes laukiama, kol žemųjų rūmų pirmininkas uždegs žalią šviesą pradėti diskusijas.

Žemųjų rūmų pirmininkas Szymonas Holownia (Šimonas Holovnia), kuris save pristato kaip progresyvų kataliką, sakė, kad nenori svarstyti įstatymų projektų tuo metu, kai vyksta kitą mėnesį laukiančių vietos valdžios rinkimų kampanija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS