A. Lukašenka: Astravo AE kaina atsieis 7 mlrd. dolerių, V. Putinas nesužavėtas | Diena.lt

A. LUKAŠENKA: ASTRAVO AE KAINA ATSIEIS 7 MLRD. DOLERIŲ, V. PUTINAS NESUŽAVĖTAS

  • 0

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad Rusijos valstybės korporacijos „Rosatom“ statomos Astravo atominės elektrinės (AE) kaina gali būti sumažinta nuo maždaug 10 mlrd. JAV dolerių iki mažiau nei 7 mlrd. dolerių.

„Tikroji kaina veikiausiais nesieks 7 mlrd. dolerių“, – sakė A. Lukašenka per kasmetinį kreipimąsi į tautą ir Nacionalinį susirinkimą.

Jo žodžiais, tokią Baltarusijos prognozę jis jau pristatė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, bet „ja jis nebuvo sužavėtas“.

„Kodėl mūsų elektrinė turėtų kainuoti mažiau? Visų pirma, dėl griežčiausios kontrolės. Kiekviena detalė, iš kur ji bebūtų, griežtai kontroliuojama mūsų valstybės institucijų. Antra, mūsų žmonės (baltarusiai) ten labai sunkiai dirba. Todėl jėgainės kaina bus mažesnė“, – paaiškino A. Lukašenka.

„Vis dėlto, kol kas neaišku, kiek šis projektas išties kainuos“, – pridūrė jis.

2011-ųjų lapkritį Rusija suteikė Baltarusijai valstybinę 10 mlrd. JAV dolerių vertės paskolos liniją 25-iems metams branduolinei jėgainei Astrave pastatyti. Atitinkama tarpvyriausybinė sutartis skelbia, kad ši suma sudarys 90 proc. tikėtinos projekto sąmatos, o likusią išlaidų dalį dengs Baltarusija.

Šio mėnesio pradžioje Baltarusija pranešė sieksianti susitarti su Rusija dėl šios paskolos grąžinimo atidėjimo dešimčiai metų, o pernai rudenį teigė besideranti su Rusija dėl palūkanų sumažinimo, nes esą Astravo AE projekto įgyvendinimo terminai užsivėlino dėl Rusijos kaltės. Kuo pastarosios derybos baigėsi, taip ir nebuvo oficialiai skelbta.

Pagal pradinius Astravo AE projekto planus, pirmasis iš dviejų reaktorių turėjo pradėti veikti 2018-ųjų lapkritį. Šis terminas buvo atidėtas po incidento 2016-aisiais, kai montuojamas pirmojo reaktoriaus korpusas krito iš kelių metrų aukščio, ir jį teko keisti. Pernai rudenį Minskas skelbė, jog pirmasis reaktorius bus įjungtas 2019-ųjų kovą, vėliau šį terminą nustūmė į gegužę-birželį, o šios savaitės pradžioje pranešė, kad tai veikiausiai įvyks šių metų rudenį.

Numatyta antrojo reaktoriaus veiklos pradžia – apytikriai vieneri metai nuo pirmojo reaktoriaus paleidimo.

Pirmoji branduolinė jėgainė Baltarusijoje statoma Gardino srityje, netoli Astravo miestelio, vos už 23 kilometrų nuo Lietuvos. Joje bus įrengti du rusiško VVER projekto reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS